Fördjupning


Malmö fristads ton- och ordkonstnärer
Del 1: Ramy Essam

  • Ramy Essam stannar i Malmö i två år, sen vill han tillbaka till Egypten för att vara med och förändra landet.
Skånes Fria

”Jag ska tillbaka och fortsätta kämpa för revolutionen”

Ramy Essam är sångaren från Tahrirtorget som fått en fristad i Malmö. Härifrån vill han sjunga för det egyptiska folket och stötta dem i kampen för social rättvisa och jämlikhet.

Tahrirtorget, februari 2011. Ramy Essam, en 23-årig sångare som spelat politisk rockmusik i två år, har åkt in till Kairo för att delta i de protester mot regimen som började några dagar tidigare. Tillsammans med folkmassan skanderar han slagord.

– Ner med Mubarak!

– Han ska gå, vi stannar!

Efter tre dagar tröttnar han på att alltid ropa samma sak. Revolutionen behöver en sång. Gitarren har han med sig eftersom brorsan sade att det var en bra idé.

– Jag satte mig i ett tält, tog de tre vanligaste slagorden och lade till ett eget: ”Vi är enade. Vi har ett krav – gå!”. Sen gjorde jag en melodi. Jag tänkte att den skulle vara enkel och groovy, berättar Ramy Essam.

Ramy Essams nykomponerade sång, Irhal, skulle komma att bli ledmotivet för revolutionen. För att förstå varför krävs en tillbakablick. I början av februari det året var många protestanter trötta och besvikna. Flera hade åkt hem och andra fick telefonsamtal från sina familjer som tyckte att de skulle ge sig. ”Hosni Mubarak har ju lovat att möta era krav”, kunde det låta. Då steg Ramy Essam, från den lilla orten Mansoura, upp på scen. Han spelade sin nyskrivna låt en gång, redan andra gången sjöng folkmassan med. Folk tog av sig skorna, jublade och klappade i händerna, minns Ramy Essam.

– Då förstod jag vilken kraft som finns i musiken och hur den kan påverka människor. De fick ny energi att fortsätta kämpa.

Det Londonbaserade magasinet Time Out har listat Irhal som den tredje mest världsförändrade låten genom tiderna. För Ramy Essam innebar den att han snabbt blev bekant över hela världen.

– Jag hade en himla tur, jag var rätt person, på rätt plats vid exakt rätt tidpunkt och jag är glad att ha gjort något för mitt folk.

Ramy Essam fortsatte vara en del av revolutionen även efter att Mubarak avgått. Men när militären tog makten förbjöds han att spela sin musik och koncentrerade sig istället på aktivismen. Han är kritiskt mot både militärregimen och det muslimska brödraskapet, och ser dem som olika typer av förtryckare.

– Jag stöttar inte heller något politiskt parti. Vi är en ny generation som vill ha rättvisa och kämpar för att bättre Egypten, säger Ramy Essam.

Vid ett tillfälle torterades Ramy Essam av militären. Han misshandlades svårt och tillbringade 20 dagar på sjukhus.

– Det var en av de svåraste dagarna i mitt liv, men det har gjort mig starkare. Jag överlevde och bestämde mig för att fortsätta.

Det var ingen enkel match att få tillstånd att lämna Egypten, men med hjälp från oväntat håll lyckades han ta sig ut ur landet. Nu är Ramy Essam i Malmö och som fristadsmusiker har han ett stipendium som gör det möjligt för honom att bo och studera här i två år.

– Det är första gången som jag har möjlighet att studera musik. Jag kommer inte slösa bort en sekund av min vistelse här, säger han.

Utan fristadsstipendiet hade han under 2015 varit tvungen att göra sin militärtjänst i Egypten.

Det hade varit min undergång. Jag har redan blivit hotad av flera högt uppsatta officerare inom militären. De har sagt ”Ramy vi väntar på dig.”

– Om drygt två år kan han dock åka tillbaka. Då har han fyllt trettio och måste inte längre enligt lag göra militärtjänstgöring. Och tillbaka vill han.

– Där finns mitt liv, mitt land, mina vänner och familj. Min verkliga kamp är och måste vara där, men här kan jag förbereda mig och bli ännu bättre på vad jag gör.

Fakta: 

Den 28 mars spelar Ramy Essam i nya Folkets Bio på Möllevången i Malmö. 
Klicka här för att lyssna på Ramy Essams låt från Tahrirtorget.

Ramy Essam tipsar om politisk musik från Egypten

MC Amin
”En rappare jag sett upp till och som fick mig att börja med politisk musik. Vi är från samma stad. Då var han min idol, nu är han min vän.”

Nagham Masry
”Namnet betyder egyptiska melodier. De är ett band som sjunger politiska sånger om sociala frågor. De gör också covers på Shekh Emams låtar, en musiker som varit mycket viktig under tidigare revolutioner i Egypten.”

Sayed Darwesh
”En viktig och inflytelserik egyptisk musiker och kompositör som dog ung. När jag lyssnar på hans musik vill känner jag mig utmanad att nå till hans nivå.”

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Drabbande kärleksbudskap från Blameful Isles

Recension

Blameful Isles is dope! Det skrev Talib Kweli på sitt Facebookkonto efter att ha upptäckt det svenska bandet Blameful Isles. Så rätt han har i detta. Lysande på de tre föregående albumen och än bättre på nya dubbelalbumet Pleroma, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

De tar ett andetag tillsammans

Recension

Bakom Luft står saxofonisten Mats Gustafsson och säckpipeblåsaren Erwan Keravec. Inhale är deras debutskiva.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu