Fria Tidningen

”Vi kan säga nej till djurförtrycket”

Hallå där, Martin Smedjeback, som under ett års tid ska jobba helt gåvofinansierat utan lön för djurens rättigheter.Berätta om projektet!

– Jag kommer att ägna motsvarande ett heltidsarbete till att arbeta mot djurförtrycket i vårt samhälle. Vad jag kommer att göra beror mycket på vilka som vill samarbeta med mig och vad de har lust att göra. Jag tar gärna emot idéer! Alla som vill kan följa projektet på min hemsida.

Din plan är att jobba heltid med detta, och att du ska finansiera det genom gåvor och stöd, hur ska du se till att det fungerar?

– Vårt samhälle är så extremt inriktad på lönearbete, men jag hoppas på att kunna visa att det finns andra sätt att leva på. Ännu vet jag inte om det kommer att fungera. Jag har samlat ihop hälften av de 50 000 kronor som behövs för hela året. I Sverige har vi inte den gåvokultur som finns i länder som till exempel USA, men jag hoppas ändå att tillräckligt många kommer att vara villiga att bidra för att göra mitt projekt möjligt.

Varför har du valt att engagera dig för djurs rättigheter?

– För att det är en av de viktigaste moraliska frågorna i vår tid. Djuren i vårt samhälle utsätts för ett massivt förtryck och dödas i en sådan omfattning att vi oftast har svårt att greppa det. Men det som gör mig hoppfull är att fler och fler börjar ifrågasätta att vi exploaterar djuren och fler börjar också säga nej till att äta djurprodukter.

Vilka frågor är viktigast att lyfta?

– Jag kommer särskilt fokusera på djuren inom livsmedelsindustrin eftersom de är de djur som lider och dödas allra mest i Sverige. Inom det här området har vi ju också alla lösningen i våra händer. Vi kan välja att säga nej till djurförtrycket genom att äta mat som inte kommer från djuren.

Vad hoppas du att projektet ska leda till?

– Att fler får upp ögonen för djurens rättigheter och byter till en djurvänlig kost. Jag hoppas också att kunna ge tips på hur en kan aktivera sig på effektiva och meningsfulla sätt för djuren. Det är så viktigt att de som är engagerade håller i längden – därför vill jag också jobba med hur vi alla kan behålla vårt engagemang och få ett hållbart liv där vi både får plats med våra egna behov och samhällsengagemang.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu