Fria Tidningen

”Ingen talman har tidigare varit så titelsjuk”

På senare tid har allt fler riksdagsledamöter markerat mot att Sverigedemokraternas Björn Söder innehar posten som andre vice talman i riksdagen. Riihkabeaivvi sardnideaddji – så sa miljöpartisten Jan Lindholm till Söder under ett sammanträde i riksdagens kammare på onsdagen. Det betyder herr talman på nordsamiska.

Varför påbörjade du ditt anförande på nordsamiska?

På grund av att Sverigedemokraternas talman uttalat, även om han till viss del dementerat sin utsaga, att han och hans parti ser vissa minoriteter i vårt land som medborgare utan fullständiga rättigheter. Jag ville markera mot det förhållningssättet eftersom jag anser att vi alla i riksdagen har till uppdrag att representera alla i landet.

Du är inte ensam om att markera mot SD, vänsterpartisten Rossana Dinamarca vägrade tilltala Björn Söder tidigare i veckan och hennes partikamrat Karin Rågsjö hälsade honom med Shalom herr talman, vad betyder de här markeringarna tror du?

De reaktioner jag har fått visar att många uppskattar att vi i riksdagen inte låter rasistiska uttalanden passera obemärkt även när den som uttalar sig rasistiskt försöker göra en pudel. De hatmejl jag fått visar å andra sidan att det finns några som uppskattar den mer öppet främlingsfientliga sida som SD:s ledamöter visat efter valet. Det är sorgligt och innebär en ökad polarisering mellan oss som vill leva i ett öppet mångkulturellt samhälle och dem som vill stänga sig inne i en konstlad svenskhet som jag tror att få identifierar sig med.

Söder själv har sagt att det är fullständigt oacceptabelt och ett sätt att vinna billiga politiska poäng, vad säger du om det?

Det finns ingen lag som tvingar en riksdagsledamot att tala till talmannen. Den kultur som har rått i riksdagen har ju främst brutits av SD genom att de med sitt sätt att rösta i budgetfrågan har omöjliggjort för landet att styras på det sätt det huvudsakligen har skett i hundra år. Det vill säga genom minoritetsregeringar av olika konstellation som sökt sitt stöd i riksdagen. När SD nu tydligt sagt att de fäller varje regering som inte går dem till mötes så stänger det dörren för minoritetsregeringar för lång tid framöver. Det förlorar demokratin och folket mycket på. Ingen talman har tidigare varit så titelsjuk som Björn Söder visat sig vara när han själv lägger till sin titel när talaren avstår från att adressera honom.

Varför är det viktigt att markera mot SD tycker du?

Det är ju viktigt för en demokrati att skillnaderna blir tydliga mellan de alternativ som finns att välja på. Den tydliga främlingsfientlighet som Björn Söder gett uttryck för bör väljarna få påminnas om. Jag tror inte att ens flertalet av hans egna väljare delar den uppfattningen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu