• Det är främst i Skåne och Blekinge som traditionen att servera ål på julbordet lever kvar.
  • Den europeiska ålen är klassad som akut hotad på Artdatabankens och Internationella naturvårdsunionens rödlistor.
Fria Tidningen

Utrotningshotad ål serveras på julbordet

Trots att ålen är klassad som akut hotad är det fortfarande många restauranger som serverar den på julbordet. Det visar en rundringning som Världsnaturfonden har gjort.

Det är främst i Skåne och Blekinge som traditionen att servera ål på julbordet lever kvar. Men också hos många sushirestauranger finns ål på menyn, visar rundringningen.

– Det är en olycklig utveckling och visar att vi har nya utmaningar framför oss. Många säger att ålen är odlad och inte vildfångad, men det är i grunden samma hotade bestånd den kommer ifrån, säger Inger Näslund, expert på marint och fiske på Världsnaturfonden WWF, i ett uttalande.

Den europeiska ålen är klassad som akut hotad på Artdatabankens och Internationella naturvårdsunionens rödlistor och har rött ljus i WWF:s fiskguide. Ålfiske är förbjudet i Sverige sedan 1 maj 2007 med vissa undantag. Endast den som har särskilt tillstånd från Havs- och vattenmyndigheten får fiska ål. Förra året fiskades cirka 360 ton ål. Men trots förbudet är tjuvfisket utbrett, konstaterar Henrik Lindahl, fiskerihandläggare vid Kustbevakningen i Göteborg, som hittills i år har hittat allt fler olagliga fångstredskap.

– Vi har fördubblat antalet beslag av ålryssjor i år jämfört med föregående år, det gäller hela vårt område från Strömstad till Oskarshamn, säger han till TT.

WWF uppmanar nu kunder och matgäster att avstå från den utrotningshotade ålen och andra rödmärkta fiskarter. Att kraftigt begränsa ålfisket och återställa vandringsvägar i vattendrag är andra viktiga åtgärder. Men trots att ålen fortfarande serveras på vissa ställen, var det ändå en majoritet av de 110 krogar, butiker och färjerederier som var med i undersökningen som uppgav att de inte erbjuder ål. Något som glädjer Inger Näslund.

– Medvetenheten har helt klart ökat om att ålen är hotad och många har plockat bort den från julbordet och menyerna de senaste åren. Det är hoppfullt och ett steg i rätt riktning, säger hon.

Fakta: 

HÄR SERVERAS FORTFARANDE ÅL

Följande krogar och saluhallar svarade Ja på frågan om de säljer/serverar ål:

Stockholm

Birgitta Åhs fiskaffär, Östermalmshallen

Göta fisk & delikatesser

Lisa Elmqvist, Östermalmshallen

Melanders

Sushirestauranger

Misato sushi

Seikoen

Pongo

Sushi Genkai

Öland

Borgholms kök & bar

Ölands fisk & rökeri

Kårehamns fisk & havskök

Skåne

Buhres fisk, Kivik

Herrestad gästgivaregård, Ystad

Hotel Svea, Simrishamn

Kåseberga fisk, Löderup

Nya rökeriet, Simrishamn

Sankt Markus vinkällare, Malmö

Skillinge fisk, Simrishamn

Göteborg

Restaurang Kometen

Tärnans fisk

Feskarbröderna

Blekinge

Eriksberg, Karlshamn

Källa:WWF

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu