Fria Tidningen

”Vi vill att mens ska ta mer plats i det offentliga rummet”

Inte bestämt klapparna inför julen än? I dagarna pågår en aktion på webben där menskonstverk auktioneras ut till högstbjudande. Ett halsband med en dansande mensande ballerina eller ett par trosor med livmodersmotiv är två av konstverken som det går att buda på. Bakom initiativet står organisationen Mensen. Fria pratar med Rebecka Hallencreutz, ordförande.


Mellan den 8 och 15 december auktionerar ni ut mensverk, varför då?

– För att kunna erbjuda roliga, udda och mensiga julklappar eller presenter och samtidigt samla in pengar till MCU som bedriver ett viktigt projekt.

Intäkterna går ju bland annat till organisationen Menstrual Cup Uganda, som arbetar med att dela ut gratis menskoppar. Berätta lite om dem!

– MCU drivs ideellt av Malin och Maria. De drog igång projektet under sin praktik på Reproductive Health Uganda 2013 när de såg de svårigheter många menstruerande möter. Alla har inte råd eller tillgång till bra mensskydd och bristen leder till fysiska, psykiska och sociala konsekvenser för en del menstruerarande. Mensdimensionen glöms ofta bort i biståndsarbete trots att det på många håll innebär extrema hinder att ha mens. Menskoppar underlättar på många sätt, MCU distribuerar därför gratis koppar till dem som behöver och projektets medarbetare i Uganda lär ut hur koppen ska användas, samt informerar om mens och kroppen.

Ni vill också arbeta för att menskonst ska få ta större plats i det offentliga rummet. Varför behövs det? Och hur kan det göras?

– Vi vill att mens ska ta mer plats i det offentliga rummet, och ett sätt är att porträttera mens genom konst. Konst är ett sätt att få igång tankar och diskussion. Mens syns inte och pratas sällan om. Tystnaden och osynliggörandet är en del av det menstabu vi vill få bort. Till exempel lider många av mensrelaterade sjukdomar utan att veta om det, och får inte alltid rätt diagnos för att vården saknar kunskap. Det är en direkt konsekvens av tabut. Ju mer mens syns och pratas om, desto mer normaliseras det och desto mer kunskap sprids. Det ska vara lika accepterat och avslappnat att prata mensproblem som det är att prata förkylning!

Vilket är ditt bästa menskonstverk?

– Måste säga de tampongsmycken som Mensen snart börjar sälja på vår hemsida!

Fakta: 

Auktionen hittar du på Tradera genom att söka på menskonst.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu