• – Jag hade inte trott att sådant här skulle hända i Sverige när jag flyttade hit, säger rabbin Hillel Hayyim Lavery-Yisraëli.
Göteborgs Fria

Rabbin vill hejda islamofobi och antisemitism

Rabbin i judiska församlingen anmälde nyligen ett dödshot. Nu vill han motverka att incidenten används i islamofobiska syften.

Det var den 19 november som hotet skickades till Hillel Ḥayyim Lavery-Yisraëlis inkorg. Avsändaren skriver att hen beklagar att inte Lavery-Yisraëlis dog i den attack som utfärdes mot personer i en synagoga i Jerusalem dagen innan, men att Göteborgs synagoga snart ska brännas ner till grunden, när Lavery-Yisraëli är där inne.

­– Jag blev väldigt chockad och orolig, både för mig själv och min familj, säger Lavery-Yisraëli.

Han flyttade till Sverige för två år sedan och säger att det är först senaste halvåret som han har upplevt en mer hotfull stämning mot judar.

– Min första dag i Sverige ropade några skin heads ”sieg heil” till mig, men sedan var det lugnt länge. Jag hade inte trott att sådant här skulle hända i Sverige när jag flyttade hit.

I februari i år kom dock första mejlet från samma avsändare som skickade det senaste dödshotet, vilket är det sjätte från samma mejladress. Islamofobiska krafter vill få det till att det är muslimer som utgör ett hot mot judar, och även till att det aktuella hotet skulle komma från en muslim, något som Lavery-Yisraëli tycker är oerhört viktigt att bemöta. Visserligen har han mött antisemitism från fler muslimer sedan Gazakriget i somras, men det betyder inte att muslimer står för all antisemitism eller att alla muslimer är antisemiter.

– Min erfarenhet är att det är högerextremister som står för den mesta av antisemitismen i Göteborg, inte muslimer. Det är viktigt att påpeka för jag vill inte att detta ska gynna islamofobi eller annan rasism.

Utifrån hur hotmejlet är formulerat förmodar Lavery-Yisraëli också att det senaste hotmejlet kommer från en högerextremist, med kristen bakgrund.

– Bland annat skriver personen att jag är en barnaskändare, vilket vi tror hänvisar till omskärelse, något som även muslimer utför. Sedan skriver personen också med ett kristet språk, om "den eviga elden".

Polisanmälan gjordes samma dag som hotet kom, men till GT säger kriminalkommissarie Sonny Johansson att det inte finns någon ökad hotbild mot judar.

– Jag tror att det finns en hotbild mot judar och att den håller på att förvärras, säger Lavery-Yisraëli. Det är inte bra att förminska det här, det sätter människor i fara om man inte tar det seriöst.

Nu hoppas han att kommunen kommer arbeta aktivt mot anti-semitism och främlingsfientlighet.

– Jag hoppas att polisen hittar den person som skrivit breven, men också att man ökar arbetet med att utbilda om att respektera olikheter och leva i mångfald. Och att man slutar anklaga personer i Sverige för vad ett annat land, som man inte har något med att göra, gör.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu