• Hårprodukter innehåller en rad farliga ämnen som kan ge allergier, klåda och irritation i hårbotten, och även en del ämnen som är cancerframkallande. Konventionella hårprodukter är också skadliga för miljön.
  • Ekosalongens kunder är väldigt hälsomedvetna och miljömedvetna, berättar Christina Jonsson.
Fria Tidningen

Ekofrisörer – ett skonsamt klipp

Inte så sugen på fosfater och silikoner i hårbotten? Då kan du satsa på att besöka en ekologisk frisersalong nästa gång.

– Det här är helt klart framtiden, säger ekofrisör Christina Jonsson.

I Göteborg har ännu en grå novemberdag tagit sin början. I en av lokalerna längs Linnégatan förbereder sig frisör Christina Jonsson inför dagens klipp och färgningar. Hon har drivit sin ekologiska frisörverksamhet i butiken Färg och förändrings lokaler i fyra år.

– Det var fulltecknat från första början, så man märkte ju att det fanns ett jättebehov. Kunderna är väldigt hälsomedvetna och miljömedvetna, säger Christina Jonsson där hon sitter i en av frisörstolarna.

När Christina Jonsson startade sin frisörbana i början av åttiotalet var ekotänkandet långt ifrån så utbrett som i dag. På frisörskolan talades ingenting om varken miljö- eller hälsorisker. Christina hade trots det sin väg utstakad framför sig: hon skulle syssla med så ren hårvård som möjligt.

– Jag har varit vegetarian sedan jag var tolv år och har alltid varit hälsoinriktad, säger hon. Man är uppfödd med det tänket, helt enkelt.

På hyllorna i salongen står schampon, balsam och diverse stylingprodukter uppradade, samtliga ekologiska.

– Vi är väldigt hårda när vi tar in produkter, säger Christina Jonsson. Vi läser det finstilta noga så att kunden ska vara helt trygg.

Christina vill hjälpa människor att bli medvetna om riskerna med att använda konventionella hårprodukter.

– Det finns ämnen som kan ge allergier, klåda och irritation i hårbotten och även sådana som är cancerframkallande. Sen är det ju miljövidrigt också. Det är många vattenlevande organismer som dör av allt som spolas ut. Det är fruktansvärt.

Christina Jonsson rabblar upp en rad farliga ämnen varav fosfater, parabener och silikoner är de mest lättuttalade.

– Det finns otroligt många ämnen, man får nästan vara kemist för att känna till dem. Och det kommer hela tiden nya. Farliga ämnen ersätts med andra, som kanske också visar sig vara cancerframkallande efter ett tag. Det är ett jättesvårt område, men man får ju göra vad man kan. Hon efterlyser också hårdare tag från myndigheternas sida.

– Det krävs hårdare lagstiftning helt enkelt. Men jag tror att det kommer att ske ganska stora förändringar framigenom och att många ämnen kommer att förbjudas.

Trots den ökande miljömedvetenheten finns det fortfarande relativt få ekofrisörer i landet. Christina Jonsson tycker att det är märkligt att inte fler har satsat på att bedriva ren hårvård, om inte annat för sin egen hälsas skull.

– Det är ju vi frisörer som utsätts för det här dagligen. Men det är många som kämpar på trots att de får luftvägsproblem och eksem. Kärleken till yrket är väldigt stark.

Christina tror också att fördomar kring ekologiska produkter hänger i och gör vissa skeptiska: att håret alltid skulle bli rött när man färgar det med växtfärg, till exempel.

– Om man är helt grå och vill ha en helt neutral brun ton kan det vara svårt att få till utan att det skiftar lite i rött, säger hon. Men det är väldigt individuellt från hår till hår, och jag tar alltid en liten provslinga och färgar så att kunden får se. Man ska få veta innan hur det blir.

När det kommer till priser säger Christina Jonsson att ekoprodukterna är lite dyrare än andra, men att kunderna verkar beredda att betala. De är trötta på gifter och vill prova något annat. Intresset för skonsam hårvård bara ökar och ekotänkandet kommer att hålla i sig, tror Christina.

– Man märker att fler och fler får upp ögonen för det här, säger hon. Jag tror att det har kommit för att stanna.

Fakta: 

Tips för skonsammare hårvård

• Använd färre produkter.

• Välj miljömärkt.

• Undvik mjällschampo – ofta räcker det med ett vanligt milt schampo för torr hårbotten.

• Be din frisör om tips på hur du stylar håret utan produkter.

Källa: Naturskyddsföreningen

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lär dig mer om menscykeln

Visste du att det finns naturliga och gratis alternativ i preventivdjungeln som anses vara lika säkra som p-pillret? Fria Tidningen tipsar om några metoder.

Fria Tidningen

Ett drömsamhälle för en månad

En festival som bygger på allas deltagande där allt är frivilligt och donationsbaserat. Fria Tidningens skribent Elin Lindman berättar om World Rainbow i Ungern.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu