• Anhöriga till omkomna i branden i en klädfabrik där över hundra arbetare omkom för två år sedan protesterar utanför fabriken i Savar, utanför Dhaka i Bangladesh. Demonstranterna kräver kompensation till familjer till de omkomna och de många skadade som idag står utan inkomst.
  • Anhöriga och drabbade av branden som orsakade flera hundra textilarbetare död för två år sedan kämpar fortfarande för att få ersättningar.
Fria Tidningen

Textilarbetarnas kamp för ersättning fortsätter

Minst 112 arbetare omkom i en brand i en textilfabrik i Bangladesh för två år sedan. Fortfarande har anhöriga och skadade i branden inte fått någon ersättning och kraven på att internationella företag ska ta sitt ansvar höjs nu.

Den 24 november år 2012 arbetade Anju Ara som vanligt på textilfabriken Tazreen Fashions Ltd i staden Savar utanför Bangladeshs huvudstad Dhakar. På fabriken sydde hon kläder till amerikanska och europeiska klädföretag, som Wall Mart och Sears, för motsvarande 380 svenska kronor i månaden.

Då brandlarmet plötsligt gick beordrades Anju Ara och hennes kolleger först tillbaka till sitt arbete. Brandlarmet var falskt, fick de veta. Tazreen Fashions hade dagen för branden en stor order att skicka iväg, enligt textilarbetare som Human Rights Watch pratat med, därför låstes nödutgångarna, medan andra redan var blockerade av varor och gjorde att många fastnade på de övre våningarna.

Liksom många andra, slog Anju Ara sönder ett fönster och kastade sig ut då branden var ett faktum. Många omkom i fallet. Anju Ara hade tur och klarade sig, men skadades svårt.

Två år senare är hon fortfarande så skadad att hon inte kan arbeta.

– Ibland gör smärtan mig galen, jag har sönder saker i ren desperation. Jag vaknar på natten skrikandes: ”Det brinner! Det brinner!”, berättar Anju Ara för The Daily Star.

Men några ersättningar för skadade eller till deras anhöriga från de ansvariga företagen har inte betalats ut. Med en inkomst mindre och utan kompensation för olyckan har familjen inte råd med den behandling och de operationer Anju Ara behöver.

– Min man sålde vårt enda hus för att kunna betala min behandling, men det var inte tillräckligt, berättar hon.

Anju Ara är inte ensam, hon är av många överlevanden som både står utan inkomst och är i behov av vård. Enligt Bangladesh Garments and Industrial Workers Federation behöver minst 76 arbetare från branden omedelbar behandling och Garment Workers Trade Union Centre uppger att minst 150 arbetare fortfarande lider av sina skador.

Trots textilarbetarnas och de anhörigas två år långa kamp, vägrar de inblandade företagen att betala ut skäliga ersättningar till de drabbade. 16 företag var vid branden kopplade till fabriken. Endast två av dessa har betalat ut någon form av rimlig kompensation till offren, enligt Human Rights Watch. Fem företag har inte betalat ut något alls, då de antingen hävdar att de inte hade någon produktion i fabriken vid tiden för branden eller att den endast användes som förvaring av deras produkter. Andra företag har erbjudit att ge små donationer. Textilföretagens agerande kritiseras hårt av Human Rights Watch.

– Tazreens offer är i stort behov av stöd. Många av de överlevanden flydde lågorna, men deras liv är förstörda, säger Brad Adams, ansvarig för Human Rights Watch Asien-avdelning.

– De här globala varumärkena ska inte längre smita ifrån sin plikt att hjälpa dessa människor, fortsätter han.

Enligt FN:s riktlinjer om mänskliga rättigheter för företag, har dessa ett ansvar att ”förhindra eller förmildra negativa effekter direkt kopplade till deras verksamhet, produkter eller tjänster, även om de inte bidragit till det inträffade.” De fem företag som vägrat betala utan någon form av kompensation till arbetarna: Dickies, Sears, Disney, Teddy Smith och Walmart, har alla blivit kontaktade av Human Rights Watch för en förklaring och dialog om ersättningar. Ingen av företagen har hittills svarat.

För Anju Ara och de andra drabbade fortsätter kampen för ersättning. På två-årsdagen av branden i måndags protesterade många utanför fabriken. Men för Anju Ara känns det hopplöst:

– Jag hade haft tur om mitt namn stått på listan över de döda, liksom sex av mina släktingar. Men jag är en olycksdrabbad kvinna och överlevde, säger hon till The Daily Star.

– De som dog i branden skonades från ett liv i lidande.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu