• Under en riksdagsdebatt om gränskontroller 2011 presenterade Christina Höj Larsen (V) en lista över personer som avlidit under sina flyktförsök in till Europa. I fredags debatterade hon EU-operationen Mos Maiorum med inrikesminister Anders Ygeman (S).
Fria Tidningen

Ygeman: Regeringen har inte stängt någon dörr

I fredags debatterades EU-operationen Mos Maiorum i rikdagen. Vänsterpartiets Christina Höj Larsen ställde regeringen till svars för Sveriges deltagande i insatsen. Men hon fick mothugg av inrikesminister Anders Ygeman (S).

Det var den 13 oktober som EU-operationen Mos Maiorum, även kallad Super-Reva, inleddes och pågick i två veckor. Projektet var ett polisiärt initiativ från Italien där EU:s medlemsländer, inklusive Italien, bland annat skulle leta efter människosmugglare och människor som befinner sig illegalt i landet. Men kritik har höjts från flera håll, bland annat till följd av att den nya S/MP-regeringen tidigare förklarat att de vill verka för lagliga vägar in i EU för skyddsbehövande. Något som rimmar illa med att samtidigt ställa sig bakom operationen, menade vänsterpartisten Christina Höj Larsen under fredagens interpellationsdebatt.

– Att regeringen vill verka för lagliga vägar in i EU för skyddsbehövande är ett mycket efterlängtat och välkommet besked. Men frågan är vad det betyder för regeringen – när det man gör är att fortsätta stänga dörrar och jaga människor, sa hon under debatten.

Men inrikesminister Anders Ygeman tog lätt på kritiken.

– Regeringen har inte stängt någon dörr. Den här operationen handlar inte om att täppa till några hål, den handlar om att avslöja människosmugglare och se till att människor som vistas här utan tillstånd ska kunna utvisas.

Ygeman framhöll också att Sverige är en generös flyktingmottagare och att antalet kvotflyktingar är högt.

– Däremot är det så att om man ska stå upp för en generös asylpolitik så måste man också ha rätt att avvisa dem som inte har rätt att vistas i landet. Det ena är en förutsättning för det andra. Har man inte möjlighet att upprätthålla gränser så kan man heller inte upprätthålla den generösa flyktingpolitik som den här regeringen eftersträvar, sa Ygeman.

– Jag har inget till övers för flyktingsmugglare, men frågan är vad regeringen vill prioritera, kontrade Höj Larsen och fortsatte:

– Med operationer som Mos Maiorum försöker man täppa till de få vägar som finns. Det finns egentligen bara ett enda lagligt skäl för människor att söka asyl i Europa och det är att bli kvotflykting, annars betraktas man som illegal. I det här läget så förväntar jag mig en regering som gör prioriteringar.

Höj Larsen menade vidare att regeringen i regleringsbrevet borde förtydliga att Sverige ska verka för ett ökat skydd för skyddsbehövande samt att verka för att fler länder öppnar för en mer generös flyktingpolitik. Huruvida Sverige även i framtiden kommer att delta i liknande operationer som Mos Maiorum framkom dock inte under debatten.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu