• Nobelpriset i litteratur går till Patrick Modiano.
Fria Tidningen

”Ett tryggt val”

Att ge Patrick Modiano litteraturpriset är ett tryggt och okontroversiellt val av Svenska Akademien, skriver Tobias Magnusson.

Patrick Modiano är ett tryggt val av pristagare och lär inte skapa några större kontroverser. Som en av Frankrikes ledande romanförfattare är han väl etablerad och redan ett bekant namn.

Av de två böcker jag läst av Modiano, totalt finns elva översatta till svenska, rekommenderar jag Nätternas gräs, där han med flanörens blick vandrar runt på Paris gator. Akademiledamoten Pär Wästberg beskrev träffande Modianos släktskap med Hjalmar Söderberg.

För mig, som inte varit i Paris, känns det ändå tack vare Modiano som om jag varit där.

Modiano får priset med motiveringen "för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld”. Själv hade jag hoppats på Thomas Pynchon, som är mer av en kultförfattare och inte så finlitterär.

Fakta: 

Patrick Modiano

• Är född 1945 och räknas som en av Frankrikes främsta författare. Har gett ut ett trettiotal böcker sedan debuten 1968.

• Minne och glömska är en återkommande tematik i Modianos böcker. Hans romaner utspelar sig nästan alltid i Paris och han har själv sagt att han skriver samma bok om och om igen.

• Modiano är utgiven med flera böcker på svenska på Elisabeth Grates bokförlag. Så sent som i förra månaden utkom romanen Dora Bruder på svenska.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Små förlag ger mångfald i barnböcker

Det är få svenska barnböcker som har en huvudperson med mörk hudfärg. Vaktel förlag är ett litet förlag som vill bättra på representationen. Deras första barnbok är skriven av Kristina Murray Brodin.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu