• Nästan 57 procent röstade nej till fortsatt trängselskatt i Göteborg i söndagens folkomröstning.
Göteborgs Fria

Göteborg sa nej till trängselskatt

Drygt 300 000 göteborgare röstade i folkomröstningen. 56,8 procent vill inte ha kvar trängselskatten.

Folkomröstningen om trängselskatten ska fortsätta i Göteborg efter valet slutade enligt det preliminära resultatet med att 56,8 procent röstade nej. Totalt röstade drygt 300 000 göteborgare, ett valdeltagande på 72,8 procent. Skillnaderna mellan olika delar av stan var tydliga, där Centrum som enda valkrets hade en majoritet av ja-röster. Allra flest nej-röstare bor på Hisingen.

Anneli Hulthén, S, kommenterade resultatet i ett pressmeddelande:

– Det är oklart hur ett nej ska hanteras. Det är riksdagen som äger frågan. Innan frågan skickas till riksdagen ska frågan hanteras av fullmäktige. Exakt hur den hanteringen går till får vi titta på, men det blir under oktobers fullmäktigemöte som vi fullmäktige får behandla frågan.

Miljöpartiet i Göteborg menar att de kommer att försöka följa valresultatet.

– Jag vet inte var vi landar men vi har sagt att vi ska lyssna på resultatet och försöka genomföra det som det blir. Det svåra blir att hitta andra sätt för både finansieringen och biltrafikminskningar, säger toppkandidaten Ulf Kamne till Sveriges Radio.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nya valregler hade gett Fi 5 mandat

Val 2014

SD fick 6 mandat, Fi och C bara 3 mandat var – trots att SD inte fick mer än 0,6 repektive 0,5 procent fler röster i kommunvalet i Stockholm.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu