• Demonstranter vid dödsplatsen höll upp händerna och ropade "skjut oss inte" under en protest mot lördagens dödsskjutning i Ferguson, Missouri.
  • ”Fergusonpolisen har precis avrättat min obeväpnade son”. Mike Browns styvfar Louis Head protesterar utanför polisstationen i Ferguson på lördagen.
  • Flera affärer vandaliserades och plundrades under kravallerna i Ferguson på söndagskvällen.
Fria Tidningen

Ilska efter dödsskjutning i Missouri

Kravaller och plundring efter att en obeväpnad svart tonåring skjutits ihjäl av polis i Missouri, USA.

Det var på lördagseftermiddagen som 18-årige Mike Brown stoppades av polis när han tillsammans med en vän skulle hälsa på sin mormor i St. Louis-förorten Ferguson. Exakt vad som hände sedan är ännu oklart. Ögonvittnet Piaget Crenshaw säger till lokala medier att Brown försökte fly när polisen skulle gripa honom. Polisen öppnade då eld, trots att Brown räckte upp händerna och ropade ”skjut inte”. Brown träffades av flera skott och avled omedelbart.

Enligt polisens talesperson öppnade polismannen eld i nödvärn efter att Brown ska ha försökt ta polisens vapen. Polismannen har tagits ur tjänst i väntan på en internutredning.

Mike Browns mormor, Desiree Harris, säger att hon såg honom springa runt i området strax innan incidenten. När hon hörde uppståndelsen gick hon ut i kvarteret för att snart hitta sitt barnbarn livlös på trottoaren.

– Jag frågade polisen vad som hade hänt men de sa inget, säger Harris till nyhetssidan NewsOne.

Mike Brown tog studenten i våras och skulle ha börjat på en lokal högskola i måndags.

– Han var en lugn pojke som inte bråkade. Han såg fram emot att gå vidare i livet, han var på väg någonstans, säger Harris.

Dödsskjutningen kritiseras av medborgarrättsaktivister och debattörer som drar paralleller med den uppmärksammade dödsskjutningen av 17-årige Treyvon Martin år 2012. Martin sköts ihjäl av en säkerhetsvakt som senare frikändes helt från dråpanklagelser.

Ytterligare två obeväpnade afro-amerikanska män har nyligen dödats av amerikansk polis - en 43-åring i New York en knapp månad sedan och en 22-åring i Ohio så sent som förra veckan.

– Vi är väldigt upprörda eftersom ännu en ung afro-amerikan har mördats av polisen, säger John Gaskin från organisationen National association for the advancement of colored people, NAACP, till lokala medier.

NAACP kräver att den federala polisen FBI utreder händelsen för att ”säkerställa dess integritet”.

Nyheten om dödsskjutningen spreds snabbt och samma kväll hölls spontana protester utanför den lokala polisstationen i Ferguson - ett samhälle med hög arbetslöshet och där en stor majoritet av invånarna är afro-amerikaner.

På söndagen deltog hundratals personer i en demonstration genom staden där många gick med händerna i luften och skanderade slagord som ”ingen rättvisa, ingen fred” och ”skjut mig inte”.

På söndagskvällen uppstod konfrontationer mellan några av de tusentals personer som deltog i en minnesceremoni vid dödsplatsen och kravallpoliser som bevakade ceremonin. Polisen satte in hundar och tårgas mot folksamlingen och anklagas för att ha agerat aggressivt mot den till början fredliga ceremonin.

Under kvällen spred sig oroligheterna och flera butiker vandaliserades och plundrades och ett tiotal bilar stacks i brand. Enligt polisen greps 32 personer under kvällen.

Debattörer varnar för att USA:s fattiga områden är en krutdurk som när som helst kan explodera.

”Ingen svart person i USA förvånas över det som händer i St Louis. Civilt uppror är ett symptom av ett icke-civilt samhälle” skriver Greg Carr, professor i afro-amerikanska studier, på Twitter.

”Varje fattigt kvarter i USA är en ”Mike Brown” bort från en kravall” skriver mediepersonligheten Jas Fly på Twitter.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2023 Fria.Nu