Martin Holmquist

Fördjupning


Martin Holmquist
  • Watts, 12 augusti 1965. Ferguson 11 augusti 2014.
Fria Tidningen

Kommentar: När kitteln kokar över

Grundproblematiken är densamma i Ferguson i dag som i Watts för 49 år sedan, skriver Martin Holmquist.

Kimani Gray, 16. Kenrec McDade, 19. Ervin Jefferson, 18. Sean Bell, 23. Oscar Grant, 22.

Listan på obeväpnade unga svarta män som skjutits ihjäl av polisen i USA de senaste åren kan göras lång. I lördags tillkom ännu ett namn till listan, Michael Brown, 18, från Ferguson, Missouri (läs mer här).

I dagarna är det exakt 49 år sedan Watts-kravallerna bröt ut efter att ett våldsamt polisingripande fick kitteln att koka över för invånarna i den mestadels afro-amerikanska Los Angeles-stadsdelen. Under sex dagar deltog över 30 000 personer i kravaller och gatustrider med polisen och militär som resulterade i 34 döda, 1 032 skadade, 3 438 gripna och förstörelse till en kostnad av över 40 miljoner dollar.

Även om mycket har hänt i USA sedan dess är grundproblematiken densamma då som nu. Landets storstäder är extremt segregerade och i områden så som Watts eller Ferguson är fattigdomen utbredd, arbetslösheten hög, skolorna eftersatta. Trakasserier och våld från polisen är vardag för unga afro-amerikaner.

Om inget radikalt görs för att få bukt med fattigdomen och den strukturella rasismen är det inte en fråga om, utan när, händelser som de i Ferguson kommer eskalera till ett nytt storskaligt uppror á la Watts.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Svart dag för den fria pressen

Pressfriheten i världen är på tillbakagång ­– särskilt oroväckande är utvecklingen i västerländska demokratier.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu