• I det vita tältet vid Järntorget har runt 30 asylsökande från Palestina samlats i en hungerstrejk.
  • Husam Eldeen Abu Rabe har varit i Sverige i åtta år men fick avslag på sin senaste ansökan om uppehållstillstånd i november förra året. Han berättar att han bara har druckit vatten och fått i sig salt under fyra dagars tid.
  • Jihad Saed från Palestinska föreningen har kommit ner från Stockholm för att stödja de hungerstrejkande.
  • Förbipasserande uppmanas att skriva på namninsamlingen som senare ska skickas till Migrationsverket med krav på uppehållstillstånd till de asylsökande.
Göteborgs Fria

Hungerstrejk i protest mot utvisningsbeslut

Ett 30-tal asylsökande palestinier har samlats på Järntorget i en hungerstrejk för att protestera mot att Migrationsverket inte ger dem uppehållstillstånd, trots den allvarliga situationen i Palestina.

– Vi kan lika gärna hungerstrejka här som att vara där nere bland bomber och raketer, och bli förlamad eller allvarligt skadad för resten av livet, säger en av de hungerstrejkande.

Vissa har redan hungerstrejkat i fyra dagar, och i det stora vita tältet utanför Folkteatern vid Järntorget i Göteborg ligger runt femton personer på de ditsläpade madrasserna. Andra sitter samlade utanför bland flaggor och handskrivna skyltar, angelägna om att berätta sina historier. Om familjemedlemmar som blivit dödade i Gaza och oron för de som fortfarande är kvar där. Om hur länge de har varit i Sverige och om avslagen från Migrationsverket som kommer gång på gång, och som de inte kan förstå.

– Jag önskar att de beviljar oss tillstånd att leva som alla andra människor. Jag kommer att stanna här och hungerstrejka även om jag kommer dö. Vi har väntat länge och är jättetrötta men vi ska inte lämna platsen förrän Migrationsverket beviljar oss tillstånd att stanna, säger Naser Eldin Salem som lämnade Gaza för ungefär ett och ett halvt år sedan.

Han har fortfarande inte sett sitt barn som hans fru var gravid med när han flydde.

Jihad Saed från Palestinska föreningen har kommit ner från Stockholm för att hjälpa till och stötta de hungerstrejkande. Han tycker att Migrationsverkets agerande är omoraliskt och omänskligt.

– De som hungerstrejkar vill ha hjälp att sätta press på Migrationsverket att ändra besluten och bevilja dem tillstånd att stanna i landet, säger han och visar namnlistorna som ligger på det uppfällda bordet framför honom.

Emellanåt stannar förbipasserande vid tältet och skriver på, och Jihad Saed berättar att många av dem som stannar till är upprörda och besvikna och frågar hur de kan hjälpa till. Listan ska så småningom skickas till Migrationsverket, men än så länge har de hungerstrejkande inte varit i kontakt med några myndigheter.

Vad alla på platsen efterfrågar, och många gånger återkommer till, är amnesti för flyktingar från Palestina. Migrationsverket har utfärdat ett tillfälligt utvisningsstopp till Gaza, men menar att ”stridigheterna har pågått för kort tid” för att generellt bevilja alla sökande tillstånd.

– Personer som kommer från Gaza beviljas uppehållstillstånd om man bedömer att det finns skyddsbehov. Det har ju varit en lång konflikt men inte så intensivt som vi har sett den senaste månaden, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Fredrik Bengtsson säger att de följer konflikten noga hela tiden, och att det viktigaste är att ingen kommer att skickas till Gaza i dagsläget. Men än så länge är det inte aktuellt med någon generell bestämmelse om uppehållstillstånd, så som för flyktingar från Syrien. Där hade konflikten pågått i nästan två år innan beslutet fattades.

Som läget är nu med den pågående hungerstrejken säger Fredrik Bengtsson att Migrationsverket är öppna för att föra dialog med de asylsökande, och försöka ge vägledning.

– Något ansvar för att människor hungerstrejkar har inte Migrationsverket, det ligger alltid på den enskilda. Att de inte far illa ligger på landstinget, alltså sjukvården. Men vi vill naturligtvis inte att det ska gå så långt och hoppas på att vi kan föra dialog.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu