• Robin Hood, spelad av Alaa Rashid, vill inte ha den förmögna mannens mobiltelefon, men ber honom att fördela sina inkomster till de som har det sämre ställt.
  • Gänget i Sherwoodskogen, anförda av Will (Anders Blentare).
  • Kristina Beckman besöker Rosengård för första gången i och med föreställningen. "Det är roligt att lära känna området innifrån och inte bara genom allt som skrivs". Till höger Gertrud Hansson.
Skånes Fria

Fredlös hjälte tacklar orättvisor

Gräsmattan nedanför studenthuset i Rosengård i Malmö förvandlas i helgen till Sherwoodskogen. Här, bland några containrar, har Robin Hood och hans gäng skapat en fristad för alla som utsätts för orättvisor. Genom föreställningen Wanted Robin Hood vill Drömmarnas hus lyfta fram vad som går att göra för att skapa ett rättvist samhälle.

– På Drömmarnas hus pratar vi mycket om vad det finns för orättvisor i samhället, och någon sa att det borde finnas en Robin Hood som fixar saker, säger Liza Fry Hallgren, regissör för föreställningen och konstnärlig ledare på Drömmarnas hus.

Genom workshops har berättelser om orättvisor samlats in från olika grupper i samhället och en dramatiker har därefter skrivit ihop en föreställning.

– Efter att ha märkt hur fler och fler söker hjälp för orättvisor de utsätts för men sedan bara faller mellan stolarna kände vi att det var läge att lyfta de här frågorna, om än utan att komma med några enkla svar, säger Lotta Lundgren som är projektledare för föreställningen och vd för Drömmarnas hus.

Resultatet är en energifylld föreställning med dans, musik och sång som utspelar sig i en tänkt glänta i Sherwoodskogen. Där tar Robin Hood och hans gäng emot personer som har utsatts för orättvisor och erbjuder dem gemenskap och en chans att vila upp sig. Bland annat dyker en blivande pensionär som är orolig över hur hen ska klara sig ekonomiskt upp och en ung tjej som har sökt hundratals jobb men inte blivit kallad på en enda intervju, och nu funderar på att byta namn till Elin.

Men Robin Hood går också till mer direkt handling och tvingar en välbärgad man som har förvillat sig in i gläntan att dela med sig av sitt överflöd.

– Vi har pratat om problematiken med att hylla en kriminell, och det är något som diskuteras i föreställningen också; om det är rätt att använda olagliga metoder för att slåss mot orättvisor, säger Liza Fry Hallgren.

Den som står för ifrågasättandet är främst den undersökande journalisten Marion. Hon kommer för att göra ett reportage om gruppen men är inte särskilt imponerad av hjälten Robin Hood och undrar om det inte är strukturella lösningar på problemen som krävs.

– Hon sticker hål på myten om en manlig hjälte som löser världens orättvisor, och undrar var genusanalysen finns i det, säger Lotta Lundgren.

Förutom de professionella skådespelare och musiker som har anlitats så är ett åttiotal volontärer engagerade i föreställningen. De flesta finns med på scenen men frivilliga har även anmält sig för sysslor som att vara publikvärdar, ta hand om logerna och göra marknadsföring.

– Folk från hela Malmö och från alla samhällsklasser har kommit och vill vara med. Det visar verkligen att alla kan om de bara får chansen, säger Lotta Lundgren.

Tolvåriga Alaa Abdulla har både en mindre och en större roll med fler repliker i föreställningen, och har varit med i flera föreställningar skapade av Drömmarnas hus tidigare.

– Det är kul att spela teater och att lära känna många nya människor. Nu får vi äntligen se resultatet av det som vi har jobbat med i flera veckor, säger hon.

Gertrud Hansson och Kristina Bäckman spelar två äldre kvinnor i Robin Hoods gäng. Dagarna före premiären tillbringar de mycket tid tillsammans med resten av ensemblen för att se till att alla delar sitter som de ska.

– Man skrattar och mår bra här, det är en så fin blandning av människor. Och det är enormt att se hur duktiga alla ungdomar är, säger Kristina Beckman.

Gertrud Hansson tycker det är bra att det är olika typer av orättvisor som tas upp, det gör att alla kan känna igen sig i någonting tror hon.

– Som pensionär får jag känna på hur det är att inte ha tillräckligt med resurser för att vara så aktiv som jag skulle vilja.

Fakta: 

Diskutera orättvisor

Wanted Robin Hood har premiär 27 juni kl 18, och spelas därefter 28–29 juni kl 15 och kl 18 och 30 juni kl 18, på Gröningen på Kryddgården, Von Lingens väg 132, Malmö.

Föreställningen sätts upp i samarbete med Sommarscen Malmö och är gratis för alla.

Efter föreställningen bjuds publiken in till ett showroom där föreningar som varit med i arbetet guidar runt på en konstutställning och diskuterar föreställningens tema. Medverkar gör bland annat Rädda Barnen och Internationell människohjälp (IM).

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu