Recension


Litteratur

Putins folk – Rysslands tysta majoritet

Författare: Kalle Kniivilä

Förlag: Atlas

  • Journalisten Kalle Kniivilä har rest runt i Ryssland och träffat människor som inte ofta kommer till tals i nyhetsmedia – anhängarna till president Vladimir Putin.
Fria Tidningen

Apati och cynism ger Putin makt

I Kalle Kniiviläs nya bok får Putins anhängare komma till tals – och för många representerar han den stabilitet de efterfrågar.

Kalle Kniivilä (född 1965) är uppvuxen i Norra Karelen och hans intresse för Ryssland och det ryska språket väcktes redan i barndomen, då han brukade lyssna på obegripliga ryska radiosändningar.

Sedan dess har intresset hållit i sig och i dag är Kniivilä expert på Ryssland och journalist på Sydsvenska Dagbladet.

I sin nya, vansinnigt spännande och helt aktuella bok Putins folk ger han en bild av Ryssland som inte är präglad av rysskräck och lägger dessutom pusselbitar till bilden, som vanligtvis inte ryms i nyhetsmedia, med dess krav på snabbhet och sammanfattningar. I Putins folk får Vladimir Putins anhängare komma till tals, Rysslands tysta majoritet. Kniivilä har rest runt i Ryssland, världens största land, och talat med några av de ”vanliga ryssar” som stödjer samma Putin som i västmedia beskrivs som en hängiven antidemokrat. Han har krossat oberoende medier och hetsat mot minoriteter genom repressiva lagar. Hur kommer det sig att ryssarna fortsätter att ge honom sitt stöd?

Kniivilä börjar sin resa i Moskva och han påminner läsaren om vilka enorma omvälvningar det ryska folket har fått uppleva de senaste decennierna, allt ifrån Sovjets kollaps till utförsäljningen av landets gemensamma rikedomar, en del av den av väst ordinerade ”chockterapin”.

De första personer Kniivilä träffar utanför Moskva är det pensionerade paret Renat och Galina i småstaden Sjumerlja, sextio mil öster om huvudstaden. De tycker att de hade det bra under Sovjettiden, de hade fasta arbeten inom industrin som experter på metall. Sedan förändrades allt på mycket kort tid. Den stora boven i deras ögon är Jeltsin, inte Putin.

Renat och Galina har båda två röstat på Putin och de kan tänka sig att göra det igen. För dem representerar Putin något mycket åtråvärt – stabilitet. Att ryssarna efterfrågar stabilitet är också något som Putin skickligt utnyttjar i sin propaganda.

Fria medier är tämligen ointressant ur Galinas och Renats perspektiv. De tänker, precis som svenska väljare, i första hand på att de har en hygglig standard. Vad är viktigast? Att medierna är fria eller att hyllorna i affärerna är välfyllda med varor?

Och Putin har, visar Kniivilä, vänt den förhållandevis liberala medelklassen i Moskva ryggen. Han satsar däremot stort på att erbjuda ekonomisk trygghet åt ”vanliga ryssar”, Moskvaborna är ju bara en liten minoritet av landets befolkning på drygt 140 miljoner människor.

Kniivilä tecknar bakgrunden, berättar exempelvis om kaoset på 90-talet och krisen 1998, så att man lättare förstår de personer som i intervjuerna hänvisar till händelserna i sina jämförelser mellan nu och då.

Men om något präglar den vanlige ryssens inställning till politik, så är det inte entusiasm och nationalistisk yra, utan snarare apati och cynism.

Enligt Kniivilä är konspirationsteorier oerhört vanliga och tilliten till politiker, systemet och andra ryssar kusligt låg.

Enligt Kniivilä finns det inget som tyder på att Ryssland är på väg mot en mer demokratisk och öppen period och förr eller senare kommer naturligtvis en yngre generation att ta över, en generation som inte vuxit upp i eller gjort karriär under Sovjettiden. Slutsatsen är dock dyster: ”Men då har Putin redan styrt Ryssland i två årtionden. Hans efterträdare blir representant för en generation som knappt minns någon annan ledare än Vladimir Putin. Kanske blir det någon som Vladimir Putin själv utser.”

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De gör något nytt med dans

Recension

En hemlig rörelse tar vara på dansarnas förutsättningar och personligheter på ett nyskapande sätt.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu