Fria Tidningen

Feministisk festival vill lägga fokus på gräsrötterna

Samtidigt som Nordiskt forum sparkar igång startar också Feministisk festival. Arrangörerna vill att det ska vara ett komplement till forumet, dit alla oavsett storlek på plånboken, är välkomna.

– Det är viktigt att feminismen är en rörelse som på riktigt ger plats åt och engagerar dem som drabbas av samhällets orättvisor. Hos oss kan inte Svenskt näringsliv köpa sig någon plats. Däremot kan till exempel det timanställda vårdbiträdet helt gratis komma och lyssna på seminarier om kvinnors arbetsvillkor, sex timmars arbetsdag och hur krisen i vården slår mot kvinnor, säger Mirjam Katzin, samordnare Feministisk festival.

Det är Malmö feministiska nätverk som står bakom festivalen och tanken är att få in ett större gräsrotsperspektiv i diskussionen, bland annat genom att den arrangeras helt ideellt. Tanken är att den ska inspirera till aktivism och förändring genom en uppsjö av seminarier, workshops och festligheter som arrangeras på Moriska paviljongen och Folkets park i Malmö.

– Jag hoppas att festivalen kommer att attrahera många nyfikna och bli en spännande start på sommarlovet för unga tjejer, men också att den blir ett sätt att hitta tillbaka till de feministiska frågorna för någon som trodde sig ha lagt aktivismen på hyllan. Vi strävar mot att festivalen ska bli en liten glimt av en framtida feministisk utopi, säger Mirjam Katzin.

Hon vill inte jämföra festivalen med Nordiskt forum, men tror samtidigt att den kan tillföra ett bredare underifrån-perspektiv med ett intersektionellt förhållningssätt. Men att hela Malmö kommer att vibrera av feminism i veckan står klart och att den feministiska rörelsen är på frammarsch är något som hon gläds åt.

– Det är helt fantastiskt förstås! Givetvis är en del av förklaringen till att rörelsen växer att det blir allt svårare att blunda för högerpolitikens verkningar. Vi har ett mer orättvist samhälle. Feminismen föds ur frustrationen över orättvisorna men också ur utopiska förhoppningar.

Om du ska ge några tips på vad som händer under festivalen, vilka skulle det vara?

– Jag vill tipsa om den rad häftiga prova på-aktiviteter och workshops som vi ordnar, framför allt för kvinnor. Graffiti, skejt, låtskrivande, röstövningar, roller derby, skorstensfejning. En chans för unga tjejer att prova något de inte förut gjort!

Hur hoppas du att erfarenheterna från festivalen ska förvaltas och tas vidare när den är slut?

– Det viktigaste är att folk finner sin väg till någon form av engagemang, i något av de feministiska partierna eller ungdomsförbunden, i någon annan feministisk organisation eller för den delen får kraft att säga ifrån på jobbet och hemma. Det är dags för feminismen att gå från ord till handling!

Fakta: 

Feministisk festival

Festivalen arrangeras som ett fristående komplement till konferensen Nordiskt forum som äger rum samma helg på Malmömässan.

Festivalen pågår:
Torsdag 12 juni, kl 12–03
Fredag 13 juni, kl 12–03
Lördag 14 juni, kl 10–03

Till de medverkande hör bland andra Liv Strömqvist, Samira Ariadad, Tiina Rosenberg och Diana Mulinari.

Ämnen som kommer diskuteras är exempelvis hbtq och asyl, social mobilisering och nördfeminism. Dessutom arrangeras ett antal fester och en humorkväll.

För program, se http://feministiskfestival.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Det är dags för handling”

På torsdag drar Nordiskt Forum igång på Malmö arena – den största feministiska mötesplatsen för den nordiska kvinnorörelsen, på tjugo år.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu