Fria Tidningen

”Det är dags för handling”

I morgon drar Nordiskt Forum igång på Malmö arena – den största feministiska mötesplatsen för den nordiska kvinnorörelsen, på tjugo år. Tusentals besökare väntas och Caroline Matsson, konferensgeneral, ser fram emot dagarna.

– Det känns pirrigt, stressigt och oerhört spännande! Äntligen. Vi har planerat i ett år, ja ännu längre faktiskt, och nu sker det. Deltagare och talare anländer till Malmö, Hyllie torg dekoreras och stämningen är på topp, säger hon.

Själv har hon arbetat i över ett år med förberedelserna inför dagarna, som äger rum från torsdag till söndag – men planeringen inför forumet har varit igång ännu längre. Nordiskt forum är en fortsättning på den nordiska konferensen som hölls i Åbo 1994, där tusentals aktivister, organisationer och politiker möttes för att diskutera internationella kvinnopolitiska frågor. Och just mötet mellan olika delar av samhället är en viktig komponent, menar Caroline Matsson.

– Faktiska möten är svåra att överskatta, det händer något när man samlas fysiskt för att dela kunskaper och idéer. När nu den nordiska kvinnorörelsen samlas och också bjuder in hela samhället; politiker, fackförbund, kommuner, landsting och civilsamhälle, för att prata om hur vi skapar ett mer jämställt samhälle, så är det något unikt.

Under dagarna väntar ett fullspäckat program som bland annat utgår från tolv teman om kvinnors rättigheter och jämställdhet. Alltifrån feministisk ekonomi till politiskt deltagande och samhällsutveckling i stort kommer att diskuteras av såväl forskare och politiker som av aktivister och kulturpersoner.

– Vi hoppas att nya samarbeten över lands- och sektorsgränser föds och att det resulterar i massor av positivt förändringsarbete, säger Caroline Matsson.

I slutet av forumet kommer även ett dokument att lämnas över till de nordiska jämställdhetsministrarna och chefen för UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, under en avslutningsceremoni. Tanken är att dokumentet ska grunda sig på den skrivelse om kvinnors rättigheter som fastslogs under FN:s senaste kvinnokonferens i Beijing 1995, där ett antal krav för att förbättra kvinnors situation bestämdes. Slutdokumentet ska identifiera vilka utmaningar som återstår och ge förslag på vilka lösningar som krävs för att nå målen om jämställdhet.

Och att det finns mycket att göra även i Norden står klart – bland annat ställs krav på att de nordiska ländernas statsbudgetar ska jämställdhetsintegreras och att regeringar ska konkretisera arbetet för att minska inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män.

För Caroline Matsson är förhoppningarna med forumet tydliga.

– Att vi sänder en tydlig signal om att vi inte vill vänta längre på nästa steg i arbetet för en mer jämställd värld. Att det är dags för handling, säger hon.

Fakta: 

Nordiskt forum

Nordiskt forum arrangeras av organisationer ur den nordiska kvinnorörelsen i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige på Malmö arena 12–15 juni.

Ett konferenspass kostar 800 kronor för privatpersoner och 650 kronor för studenter och arbetslösa, men det finns även en rad gratisaktiviteter.

För program, se: http://nf2014.org/program

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2023 Fria.Nu