• Moderna Museet i Malmö deltar också i Artscape. Medlemmarna i Essencia art collective har målat en vägg inne i museet samt en mural på utsidan.
  • Några spelare MFF:s herrlag deltog i den första workshoppen under Artscape i Folkets park. Här skjuter Markus Halsti en färgdrypande boll på konstverket de just målat.
Skånes Fria

Internationella konstnärer färglägger Malmö

Instickade statyer, små figurer i rännstenen och stora fasadmålningar. Malmö kommer att förändras under de närmaste veckorna, när femton av världens främsta gatukonstnärer gästar staden under festivalen Artscape.

– Det är första gången som något sådant här görs i Sverige. Det fins liknande festivaler på andra platser, men det är ovanligt att få tillträde till så många och stora väggar som inte är slitna, säger Tor Hedendal som är projektledare för festivalen.

Malmös fastighetsägare har upplåtit väggar, främst på bostadshus för konstnärernas verk både i centrum och i utkanten av staden.

– Responsen har bara varit positiv från de fastighetsägare som vi har pratat med, de tycker att det är roligt att det händer grejer. Det finns en stor skillnad i attityd till gatukonst här i Malmö jämfört med till exempel Stockholm som har nolltolerans. Jag tror att de sträcker på ryggen nu och vill visa att det går att göra det här.

Många av världens mest kända gatukonstnärer har tackat ja till att delta på festivalen. Främst kommer de från USA och Västeuropa, men även från Polen, Sydafrika och Sydamerika. En gatukonstnär från Afghanistan tvingades ställa in sin resa för att hon inte fick visum.

– Vi är stolta och förvånade över att så många har velat komma. Det finns nog en uppfattning att Sverige inte är så öppet för gatukonst, så de tänder på idén att ha en hel stad där de kan skapa konst tillsammans med människor på gator och torg.

Förutom att konstnärerna ska skapa individuella målningar kommer de också att hålla i workshops för alla som är intresserade av att lära sig mer om muralmålningar och gatukonst. Dessutom arrangeras ett panelsamtal om gatukonstens framtid.

– Det är en konstform som växer som ingen annan just nu och frågan är vart vi kommer att landa, säger Tor Hedendal.

Finns det någon risk att gatukonsten tappar sin politiska sprängkraft när den kommer in i finrummen och blir mer accepterad?

– Jag tror att gatukonsten förmedlar samma tankar och budskap hur den än tas emot. Kanske kommer en del bli mindre politisk, men samtidigt kommer det alltid finnas delar som har ett radikalt budskap, som politikerna kommer fortsätta att vara rädda för.

Fakta: 

Gatukonst i hela staden

• Artscape pågår 12 maj–1 juni. I juni fortsätter guidade turer till de nya konstverken.

• Panelsamtalet Future äger rum 27 maj, kl 18 på Media evolution city, Stora Varvsgatan 6a i Malmö.

• Femton internationella gatukonstnärer gästar festivalen, däribland Natalia Rak, Faith 47, Smug One, Magda Sayeg som arbetar med stickgrafitti och Isaac Cordal som gör miniatyrfigurer.

• Workshops i Folkets park med Essencia art collective äger rum 17, 18, 24 och 25 maj kl 12–16 samt 21 och 28 maj kl 12–18.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Elin Wägner pissar in sitt revir

Skulpturen Pissed Elin är en tolkning av Elin Wägners bok Väckarklocka, ”oroande relevant för vår samtid” enligt konstnär Sara Möller.

Landets Fria

Traktorn skapar gröna melodier

Hur låter de olika nyanserna av grönt? Det undersöker Johanna Byström Sims med hjälp av en traktor i konstprojektet Green noise.

Landets Fria

Malmöaktuell konstnär fast på Kuba

Konstnären Tania Bruguera skulle ha gästat Malmö konsthall i januari, men hålls isolerad på Kuba efter en planerad performance för yttrandefrihet.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu