• David Lega, (KD), kommunalråd: – Det är stora skillnader beroende på var i Göteborg man bor, och tyvärr syns det ofta på hur det går i skolan. Göteborg måste ta samlat ansvar för skolan och öka likvärdigheten. Alla ska kunna gå ut skolan med godkända betyg. Då minskar skillnaderna.
  • Erik Helgeson, facklig förtroendeman för Hamn4an: – I folks förväntningar. Det som är självklarheter i rika områden eller högre upp i arbetsplatshierarkierna – inflytande, handlingsfrihet, bra boende, långsiktig trygghet – är sånt som jag tror stora delar av stans arbetarklass ständigt våndas över och i en del fall slutat hoppas på.
  • Maimuna A Abdullahi, socionom och masterstudent i socialt arbete: – Jag blir påmind om klasskillnaderna exempelvis genom befolkningens bostadsförhållanden, huruvida man behöver finna sig i otrygga arbetsvillkor eller inte, siffrorna på ens lönespec, eller om man riskerar att uteslutas helt från arbetsmarknaden.
  • Anneli Hulthén, (S), ordförande kommunstyrelsen: – Det märker jag varje dag. Vi har människor i Göteborg i dag som är så fattiga att de måste tigga på gatorna. Men jag märker det också när jag möter arbetslösa och sjuka som måste få försörjningsstöd i stället för hjälp från våra gemensamt finansierade socialförsäkringar.
  • Homeira Tari, författare och Backa-bo: – I olika stadsdelar finns olika byggnader, fina villor, radhus och bra och slitna betonghus med höga och låga hyror. I dessa byggnader bor olika folk, folk som är utbildade, har ett bra arbete med bra betalt och mår fysiskt och pysiskt bra och folk som har socioekonomiska-relaterade bekymmer, saknar utbildning, är segregerade, lever i utanförskap, isolerar sig och mår inte så bra.
  • Dorna Behdadi, Intersectional People of Color, IPOC: – Jag har svårt att helt separera klass från ras. Ett konkret exempel är hur sammansättningen på passagerarna ändras på nians spårvagn från ändhållplats till ändhållplats. Från lågprioriterade Angered till gentrifierade och vita Majorna.
  • Benny Cruz, konstnär och pappa: – Allt fler hamnar i skulder, kriminalitet och missbruk, något som jag ser i vårt samhälle i dag. Förortsbor som inte har råd att bo kvar tvingas flytta till ännu mer utsatta områden då hyresvärdar höjer hyran gång på gång. Samtidigt ökar rikedomarna på andra håll, som en slags spegelvänd parallell värld.
  • Jesper Odelberg, ståuppkomiker, debattör, musiker, skådespelare: – Världens klasskillnader kryper på oss och visar sitt fula ansikte oftare. Detta trots att många försöker blunda för de utsatta, fattiga som tigger, vilket nu är ett allt vanligare inslag i gatubilden.
  • Kia Adreasson (MP), kommunalråd: – Socioekonomiska skillnader ser jag på många olika områden, till exempel utbildning, folkhälsa, boende (spär på segregationen).
  • Jonas Ransgård (M), kommunstyrelsens vice ordförande: – Det skiljer flera år i livslängd mellan stadsdelar i Göteborg. Det handlar om sjukdomspanorama, livsstil, attityder både hos patienter och vårdgivare. Det motverkas med kunskap, uppsökande verksamhet och meningsfullhet. Ingen ska behöva dö i förtid.
Göteborgs Fria

Hur märker du av klasskillnaderna?

GFT har frågat tio göteborgare "hur märker du av klasskillnaderna i Göteborg"?

Bläddra mellan bilderna ovan för att se svaren. Du bläddrar genom att klicka på pilarna i bildernas ytterkanter.

Fokusfrågor

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Läs på om klass inför första maj

Första maj

Syndikalistiskt forum håller fanan högt inför första maj. Här presenterar de läsningen som sätter dig i rätt stämning inför den stundande högtiden.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu