• ”Att få fler reflekterande ungdomar är något vi alla kan tjäna på i längden”, säger Genc Uca. Till höger sitter Driton Rama.
Göteborgs Fria

”Vi måste prata om sårbarhet”

Killar behandlas som ekar. Självständiga och starka. Men utan känslor. Det säger Genc Uca, som arbetar med att få killar i skolan och föreningslivet att bli ”mer” än det stereotypa mansidealet.

– Om en pojke ramlar och slår sig blir reaktionen ofta – ja men spring av dig det där – det är inte så farligt. En flicka blir bemött på annat sätt, säger Genc Uca.

Tillsammans med kollegan Driton Rama driver han Din bror som är en permanent verksamhet inom Kristianstad kommun och Sport and talk – ett projekt inom thaiboxningsföreningen C4. Båda har som mål att ge unga killar verktyg att bryta den stereotypa mansrollen genom att hålla regelbundna gruppsamtal.

– Vi vill inte kritisera egenskaper som stark och självständig, det är något de behöver ha med sig, men vi vill utöka repertoaren. Vi vill att de även ska kunna ta emot hjälp och vara i kontakt med sina känslor.

Genom gruppsamtal samlar de elever en gång i veckan under minst ett halvår, där de går igenom olika ämnen och prövar olika perspektiv. Inom thaiboxningsföreningen samtalar de efter träningen och bjuder på något att äta. För gruppen är viktig, menar Genc Uca. Om gruppdynamiken är dålig och jargongen är hård kan den leda till destruktivitet och våld. Men om den är tillåtande och jämlik kan den få en stark positiv inverkan.

– Vi försöker skapa ett forum där de även kan reflektera över sin sårbarhet. Hur de hanterar motgångar och sin omgivning.

Ansvaret för att inte killar ska falla in en destruktiv miljö ligger på hela samhället, menar Genc Uca. Inte bara de som har fått i uppdrag att aktivt arbeta mot våldsproblematiken och de osunda mansidealen.

– Vi vuxna har ett ansvar för att skapa en trygg miljö och för att det inte uppstår en hård jargong där man ska tuffa till sig och trycka till motståndaren. Det är då den traditionella mansbilden kommer fram. Där har vi alla en roll att spela.

Fokusfrågor

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så ojämställt är Västra Götaland

8 mars

Löner, arbetsvillkor, pensioner, ansvar för barn, utövande av våld, riskbeteenden och tillgång till maktpositioner. Allt är områden med stora könsskillnader. GFT granskar jämställdhetsläget i Västra Götaland.

Göteborgs Fria

© 2025 Fria.Nu