• Hemköp vid Stigbergstorget väckte starka reaktioner i veckan.
Göteborgs Fria

Öppet brev till Hemköp

Jag brukar ofta handla hos er och hittills har ni enbart gett mig positiva erfarenheter, inte minst för att ni har ett sådant stort utbud av veganska produkter!

Med bestörtning läser jag därför om det som nu har hänt; att Vanessa, som antagligen är i en av de mest utsatta och svåra situationer en kan tänka sig, har fått vatten hällt över sig. Eran butikschef nekar till att detta var avsiktligt gjort, men vittnen och framförallt Vanessa själv menar på motsatsen. Att ni inte har bett om ursäkt och kompenserat Vanessa visar på ett stort människoförakt. Jag tolkar även handlingen som djupt rasistisk då en (vit) kund med all sannolikhet hade fått kompensation om liknande händelse ägt rum, även om händelsen nu skulle vara oavsiktlig. Så länge en ordentlig ursäkt och kompensation till Vanessa uteblir kommer jag därför att bojkotta er butik.

Jag har en förhoppning om att ni ändå delar mina tankar kring alla individers lika värde och gör ett uttalande där ni som affär tar ställning mot rasism och för att allas rätt att bemötas med värdighet och respekt. Att personer som tigger pengar för sin överlevnad ska känna sig välkomna och trygga om de sitter utanför er butik är något som jag tar för givet, till exempel genom kompetensutveckling för alla anställda kring utsatthet, orsaker till hemlöshet och romers situation. Då först, om ni verkligen som affär visar att ni står på utsatta individers sida, kommer jag att överväga att komma tillbaks som kund till er.

Hälsningar,

Aktivist och före detta kund

Fokusfrågor

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kärlek, klass och jordgubbar

I Sommarens enda svenska biofilm förenas ung kärlek över klassgränserna med bland det svenskaste vi har, jordgubbar.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu