• Kulturhuset Kontrapunkt i Malmö bedriver verksamhet för bland annat flyktingar och EU-migranter parallellt med kulturarrangemang. Nu hotas de av att sägas upp från sina lokaler.
Fria Tidningen

Kontrapunkt uppsagda på tvivelaktiga grunder

Kulturhuset Kontrapunkt i Malmö har bedrivit social- och kulturverksamhet i åtta år. I fjol protesterade de mot gentrifieringen i området, då chockhöjde fastighetsägaren deras hyra. Nu säger han upp deras hyresavtal.

Det var i fjol som kulturhuset Kontrapunkt gjorde ett medlemsutskick i samband med gatufestivalen NGBG. Kontrapunkt kritiserade den pågående gentrifieringen i området, som är en av de platser i Malmö där de har lokaler.

– Vi befinner oss i ett område i Malmö som ligger mittemellan Möllevången och Rosengård. Ett industriområde som har sett ut som det gör väldigt länge. Men nu vill kommunen och staden omvandla området i och med Malmös nya prestigesatsning “Amiralstaden”. I det ingår att omvandla området vi finns i. Vår fastighetsägare Eroom är väldigt drivande i detta, och som ett led i att öka attraktiviteten så ordnade han gatufestivalen NGBG, säger Johanna Nilsson, aktiv i Kontrapunkt.

Hon fortsätter att berätta.

– Redan innan vi gjorde medlemsutskicket med uttalandet varnade fastighetsägaren oss för att inte göra det, och när vi väl hade gjort det sa han ”nu vill jag inte ha er kvar längre”. Efter det har han på olika sätt som exempelvis genom hyreshöjningar och hot försökt tränga ut oss från lokalerna.

Enligt Johanna Nilsson så chockhöjdes Kontrapunkts hyror direkt efter uttalandet. Fastighetsägaren Eroom har sedan dess förhandlat med Kontrapunkts advokat, tills nu när han initierat en uppsägning av deras hyreskontrakt.

– I slutet av förra året skaffade vi en advokat och bestred hans hyreshöjningar. Sedan, när vi i våras blev anmälda för att ha byggt utan bygglov, passade han på att tvinga oss att stänga verksamheten. Nu när Eroom skickat uppsägningar har vi helt sonika sagt att vi fortfarande bestrider på samma grunder som innan. Vi gick ut i hyresstrejk i juni för att sätta press på honom. Då inledde han samtal och förhandlingar med oss som har pågått hela sommaren. Våra advokater var överens och skrev ett förlikningsavtal. Men över en natt ändrade han uppfattning och skickade uppsägningspapper istället. Vi har inte fått någon förklaring.

Fastighetsägaren har enligt Johanna Nilsson inte alltid haft problem med Kontrapunkts verksamhet och idéer. När de anordnade kulturarrangemang stöttande han verksamheten, men sedan 2015 har han ändrat sin uppfattning.

– Det skedde ett skifte i samband med flyktingmottagandet 2015 då vi tog emot flyktingar i lokalerna. Under samma tid vräktes även EU-migranter från Sorgenfrilägret, som vi sedermera också tog emot och hade verksamhet för. Det har han inte sett positivt på och har uttalat sig på olika rasistiska sätt i förhållande till. Han har tänkt sig att det är entreprenörer och kulturaktörer som ska komma och lyfta området. Men vi jobbar för ett solidariskt Malmö. Vi ser till att de platser vi tar oss an tillgängliggörs för alla, oavsett var man kommer ifrån eller vilka resurser man har.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kärlek, klass och jordgubbar

I Sommarens enda svenska biofilm förenas ung kärlek över klassgränserna med bland det svenskaste vi har, jordgubbar.

Fria Tidningen

”Det finns en omedvetenhet kring hedersvåld”

För 20 år sedan skrev Christina Wahldén den omvälvande boken Kort kjol, där en ung kvinna tampades med sviterna av att ha blivit våldtagen. Nu är författaren tillbaka med Falafelflickorna, en deckare om hedersproblematik riktad till barn.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu