Simon Felix Adler

Krönika


Simon Felix Adler
Skånes Fria

Arbetet – din enda vän

Jobba mindre och vårda dina relationer. Låt inte ditt arbete bli ditt liv, skriver Simon Felix Adler.

”Det kändes som att ramla ner i en djup brunn när jag blev arbetslös.” Han tittar på mig med sorgsna ögon. Han är full. Jag känner inte honom. Han har klivit fram till vårt bord på en av Möllans mindre hipstriga krogar. Han slår sig ner och börjar prata.

Han hade ett relativt välbetalt jobb på en verkstadsindustri, berättar han. Efter ett par års lågkonjunktur behövde företaget spara in och han förlorade jobbet. Hans fru tröttnade på att han satt framför tv:n hela dagarna utan att göra någonting. Så frun, hans bästa vän, flyttade. Han blev ensam kvar i huset någonstans i Malmös utkant. Det var hon som vårdat familjens vänkrets och när hon flyttade slutade de att höra av sig. Barnen stod för längesedan på egna ben och hans vänner, arbetskamraterna, försvann med jobbet.

Social resiliens beskriver ett samhälles förmåga till återhämtning efter till exempel en naturkatastrof eller politiska oroligheter. Det handlar kort och gott om att inte lägga alla ägg i samma korg. Ett system är svagt om det har få ben att stå på. Ett exempel är vårt oljeberoende. En strypt tillgång på det svarta guldet skulle inom loppet av några få dagar innebära tomma hyllor i våra livsmedelsbutiker. Men Sveriges brist på social resiliens sträcker sig längre än så.

Den gemenskap vi erbjuds i vårt samhälle är oftast arbete. Det är på jobbet vi träffar flest människor. När skulle vi annars göra det? Det svårt att orka vara social efter åtta timmars arbetsdag. Studier visar ett klart samband mellan arbetslöshet och psykisk ohälsa respektive självmord. Särskilt bland män. Beror det på en försämrad ekonomisk situation eller är det bristen på det kreativa arbetet som driver människor till att ta sitt liv? Nej, oftast inte. Det är ensamheten som dödar.

Våra mänskliga relationer är det starkaste socialförsäkringssystemet vi har. Långt mycket starkare än a-kassa och sjukförsäkring. Men många har bara en person att vända sig till när de behöver hjälp eller då livet känns tungt. Oftast en kärleksrelation. Har du sex bekanta som du kan ringa när du bara vill umgås? Bra, då är du resilient. Om inte så är det dags att du tar hand om de människor du har runt dig utanför arbetet.

Jobba mindre och vårda dina relationer. Låt inte ditt arbete bli ditt liv. Det är livsfarligt.

ANNONSER

© 2023 Fria.Nu