• Tamara Laketic säger att många svenskar inte förstår hur svår situationen är för feminister och hbtqi-personer i andra europeiska länder.
  • Slovenska Slobodan Malic kommer att föreläsa, delta i panelsamtal samt visa sin performance A queer box. Bilden är från verket Kitch: phantom of identity.
Landets Fria

Växjö får feministfestival

I sommar blir det feministisk festival på Det fria ordets hus i Växjö med fokus på internationell aktivism och transpersoners rättigheter.

– Jag tycker att svenska feminister borde fokusera mer på länder som ligger efter, säger arrangören Tamara Laketic.

Femstival hålls den 3–4 juni i samband med Det fria ordets hus tvåårsjubileum. Bland gästerna finns människorättsaktivister från länder som Palestina, Kroatien, Iran, Slovenien och Ryssland.

Arrangören Tamara Laketic är feminist och hbtqi-aktivist från Serbien och gör just nu ett års praktik på Det fria ordets hus. Hon förvånads över att en av den svenska feministiska rörelsens viktigaste frågor verkar vara lika lön – något som feminister i andra delar av världen är mycket längre ifrån att förverkliga.

Hon hoppas att de internationella gästerna kan påminna svenska feminister om att kampen handlar om andra saker i andra länder.

– Jag känner att vi feminister borde komma till samma punkt innan vi börjar att kämpa för de högsta feministiska målen. Högre lön är viktigt, men jag tycker att svenska feminister borde fokusera på att jämna ut villkoren med länder som ligger efter.

Tamara Laketic har också reagerat på hur dåliga kunskaperna i Sverige är om situationen för mänskliga rättigheter i andra europeiska länder.

– Jag får känslan av att svenskar tror att alla europeiska länder har samma villkor som Sverige.

Därför har hon bjudit in aktivister från länder där förtrycket mot kvinnor, hbtqi-personer och aktivister är större.

– Varje panelsamtal är en jämförelse mellan Sverige och minst ett annat land.

Ett annat mål är att lyfta frågan om transpersoners rättigheter inom den feministiska kampen. Bland annat ska den svenska transkvinnan Karolina Karlsson berätta om sina erfarenheter av diskriminering på arbetsmarknaden och trakasserier på stan.

– Jag blev chockad över att sådana saker händer i Sverige. Jag tycker att Sverige har kommit långt med homo- och bisexuellas rättigheter, men ligger efter när det gäller transfrågor. De transpersoner jag har pratat med säger att situationen för transpersoner i Sverige i dag motsvarar den för homo- och bisexuella på 1950-talet.

Tamara Laketic hoppas locka både allmänhet och aktivister från Växjö och södra Sverige till festivalen. Målet är dels att ge nya insikter kring feminism och hbtqi-frågor, och dels att koppla ihop aktivister från olika länder.

– Jag hoppas att festivalen öppnar en dialog kring feministiska kamper och mål i olika delar av världen. Jag vill gärna att aktivisterna fortsätter att arbeta tillsammans kring gemensamma projekt som kan få större genomslag än en enskild festival. Kanske kommer några svenska feministiska aktivister att fundera på vad de kan göra för att hjälpa feminister i Palestina eller Iran eller Kroatien.

Hbtqi står för homo, bi, trans, queer och intersex. Intersexuella personer har en icke-typisk utveckling av könsorgan, könskromosoner eller könskörtlar.

Vill du engagera dig i festivalen eller tipsa om gäster kan du skriva på www.facebook.com/femstival.

Fakta: 

Det händer på festivalen

Panelsamtal om feminism i marginalerna

Panelsamtal om transpersoners juridiska rättigheter i Sverige jämfört med hur vardagen faktiskt ser ut

Panelsamtal om situationen för kvinnor i musikindustrin i Kroatien och Sverige

A queer box – konstperformance om identitet, offentligt/privat, självbild med mera

Läsning om förtrycket av kvinnor i Iran

Föredrag med respektive gäst

Efterfest där den kroatiska musikstjärnan Ida Prester från elektropopbandet Lollobrigida spelar låtar av sina favoritkvinnor.

Klara gäster hittills

Katarina Vukmanovic, författare från Serbien

Slobodan Malic, konstnär och queerfeministisk aktivist från Slovenien

Tania Rera, anarkoqueerfeministisk aktivist från Ryssland

Ida Prester, elektropopstjärna och MR-aktivist från Kroatien

Maryam Mirzaei, dramatiker från Iran

Sahar Ameen, hbtq-kvinna och aktivist från Palestina

Karolina Karlsson, transkvinna från Sverige.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu