• En souvenir för livet informerar om vad man ska tänka för att undvika att köpa varor tillverkade av utrotningshotade djur och växter på semestern.
Stockholms Fria

”De flesta vill vara lagliga”

Okunskap eller en vilja att stödja lokalbefolkningen – orsakerna till varför svenskar köper föremål som tillverkats av utrotningshotade djur på utlandssemestern kan skifta. Naturhistoriska riksmuseet vill med utställningen En souvenir för livet informera utan att fördöma.

Naturhistoriska riksmuseet har tillsammans med Naturvårdsverket, Jordbruksverket, WWF och Tullverket tagit fram utställningen En souvenir för livet. Fokus ligger på vanliga svenskars utlandssemester, då många köper hem varor tillverkade av hotade djur.

– Utställningen är upplagd så att man får följa en familj som är på semester i ett exotiskt land. Det är en fiktiv familj på en fiktiv plats. Vi försöker visa på hur svårt det ibland är att veta att det som säljs helt öppet är olagligt att ta in i Sverige, säger Charlotte Ek, projektledare.

– De flesta som jag har visat runt på utställningen har känt att hoppsan, det här har jag också köpt. Jag tror att det finns jättemånga som köper koraller eller ormar i sprit. Då är det ett problem, eftersom man upprätthåller den olagliga handeln, säger Charlotte Ek.

Hon poängterar att de inte är ute efter att anklaga någon.

– Tanken är inte att ge dåligt samvete utan att upplysa. För jag tror att de flesta vill vara lagliga, man vill göra rätt.

Ola Jennersten på Världsnaturfonden, WWF, ser utställningen som ett led i ett arbete som pågått i ett par decennier.

– Vi har sedan 1990-talet haft en grupp som populärt kallas snutgruppen, som i början hanterade frågor kring import av reptiler och fåglar. Vi försökte få polis, tull och jordbruksverket att samarbeta, säger Ola Jennersten.

Genom åren har olika frågor lyfts, bland annat privatpersoners import av olagliga varor.

– Vi gjorde en undersökning, en enkät som gick ut till tvåtusen människor, där det framkom att ungefär 9 procent kunde tänka sig att köpa med sig saker som elfenben och tigerskinn, sådant som jag trodde att de flesta svenskar hade inpräntat i pannan att det är no no.

Den stora merparten av smugglingen av hotade djur går till Asien, men långt ifrån alla varor är ämnade för den inhemska marknaden. I till exempel Thailand säljs en stor del av hantverken av till exempel elfenben till turister.

– Enligt thailändsk lag är det lagligt att använda inhemskt elfenben till hantverk. Men insmugglade elfenben används också. Sannolikheten är alltså stor att man gör sig skyldig till ett brott om man handlar.

Ola Jennersten berättar att det skjuts mellan 20–30 000 elefanter varje år. Han menar att svenska politiker har en stor möjlighet att påverka.

– När politiker träffar kollegor i världen har de chansen att uppmana sina kollegor att ta detta på allvar, att få länder som Vietnam och Kina att ta hårdare tag mot konsumtionen. Det gäller också oss vanliga svenskar när vi är ute i världen, att vi inte ska köpa för att underhålla efterfrågan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Med klasstänk i systemet

Föreningen Arbetarskrivare delar årligen ut ett stipendium på 5 000 kronor. I år går det till Helena Gillinger från Stockholm.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu