Gratisbutiker sluter kretsloppet
I ett samhälle som drunknar i prylar så blir gratisbutiker allt vanligare . På många ställen i landet finns butiker där du kan lämna sådant du inte behöver och kanske hitta något du hellre vill ha. Helt utan att blanda in pengar.
– Många av oss lever i ett sådant överflöd av saker och även om vi kan konsumera så finns det många anledningar till att det är bättre att byta, säger Malin Löfvenholm som nyss startat upp en ny gratisbutik i Göteborg.
Världen över öppnas gratisbutiker som en slags direkt aktion för att ta vara på det vi redan har. Som en protest mot konsumtionshysterin och som ett sätt att värna om miljön. I stil med couchsurfing och skjutsgrupper är gratisbutiker en del av den gåvoekonomi som bland annat författaren Charles Eisenstein menar är något vi tappat bort i dag men som en gång i tiden var det lim av tillit som höll ihop ett samhälle. Glädjen, men också nödvändigheten, i att dela med sig.
Gratisbutiken i Högsbo i Göteborg ligger i hyresgästföreningen Riddarstigens källarlokal. Malin Löfvenholm bor i området och den största anledningen till att hon ville starta en gratisbutik var att att hon hittade så mycket slängda saker i soprummet. Möbler, böcker, kläder och porslin som folk ställer ut för att någon annan ska kunna ta det.
– Men ofta hinner sopbilen ta sakerna innan någon tar vara på det och det känns så tråkigt att bra saker bara ska slängas. Den här butiken är ju inte längre bort än att gå till soprummet. Jag tycker att det behövs en gratisbutik i alla kvarter, säger Malin Löfvenholm.
I mitten av januari var det premiär för gratisbutiken som är öppen mellan 18.00 och 19.00 varje onsdag. De flesta ”kunder” är från området men några har också sett eventet på Facebook där det spridit sig snabbt. Vid första öppningstillfället erbjöd sig några av besökarna att hjälpa till i butiken så kanske blir det generösare öppettider framöver.
– Man får gärna hämta utan att lämna något, säger Malin till en man som kommer in och frågar nyfiket. Många av besökarna har med egna kassar som de lämnar till Malin och tar sig sedan en titt på sakerna i butiken.
– Vilket nummer bor du på? frågar flera av besökarna varandra. Gratisbutiken är redan en mötesplats för grannar som kanske bott vägg i vägg i flera år men aldrig haft anledning att prata med varandra.
Andrea Lindahl är en student som sedan några månader bor i ett kollektiv i närheten. Det här är den första gratisbutiken hon besökt. Nyss hittade hon en blå kofta som hon kommer ta med sig hem.
–Jag tänkte prova den hemma och om den inte passar får jag väl bara gå tillbaka med den nästa onsdag.
Hon ska förmodligen börja hjälpa till i butiken snart då hon tycker att det verkar vara ett kul sätt att träffa grannar och folk i närområdet.
–Jag tycker generellt att gratisbutiker är en jättebra idé. Att de som inte har så mycket pengar kan komma och fynda gratis och såklart också för att det är återvinning. Det är mycket slit och släng i samhället idag. Här kan vi använda saker igen och också lämna saker och bli glada för att någon annan kan få användning av det jag inte längre vill ha eller behöver.
Karin Kent Lundberg hittade hit genom en lapp som var uppsatt i soprummet.
– Jag tänkte att det var ju väldigt trevligt att det ligger en gratisbutik här så därför ville jag gå hit och kolla.
Hon brukar gå på Freecycles gratisloppisar och är också med i en del bortskänkes-sajter på internet. Hon hade själv med sig två påsar när hon kom med bland annat seriemagasin.
–Planen var att gå hem tomhänt men så hittade jag den här sjysta t-shirten som var så trivselgrå och skön, säger hon.
Malin Löfvenholm plockar upp ännu en tröja ur en av de kassar som kommit in under kvällen och lägger den på sin plats på klädhyllan.
–Jag tycker att det är viktigt att det finns ställen i samhället som man inte måste ha med plånboken till. Att det finns saker att göra som inte kostar pengar säger hon.