• Skådespelaren Maryam Moghaddam, boende i Masthugget i Göteborg, har varit fast i Iran belagd med arbetsförbud och reseförbud under snart ett år.
Göteborgs Fria

Förbjuden att åka hem till Göteborg

Filmen Closed curtain visades under Göteborgs filmfestival i veckan. Men både regissör och skådespelare saknades under visningarna – de är fast i Iran belagda med arbetsförbud och utreseförbud.

Den realistiska metafilmen Closed curtain av Jafar Panahi visas på filmfestivalen under veckan och beskriver på ett skrämmande sätt hur omöjliga arbetsvillkoren är för fria filmare i Iran. Filmen handlar om en gömd manusförfattare som plötsligt får besök av två unga som bryter sig in i huset för att fly undan polisen. Fönstren är täckta av stora gardiner och ingen i varken filmteamet eller karaktärerna i filmen lämnar huset mer än nödvändigt. Filmen är inspelad i största hemlighet i regissörens egna villa och han dyker själv upp som en karaktär i filmen. Jafar Panahi dömdes för omkring tre år sedan till sex års fängelse och 20 års arbetsförbud för "propaganda mot regimen". Under den gröna revolutionen hade han stött oppositionen vilket inte accepterades av de styrande i landet.

Göteborgaren Maryam Moghaddam medverkar som skådespelare och har en av huvudrollerna i filmen. Efter premiären vid Berlins filmfestival förra året tog Maryam risken att åka till Iran och hälsa på sin sjuka mor. Väl framme på flygplatsen i Teheran greps hon och hennes pass konfiskerades. Hon frågade varför, men fick inga klara svar, utan hänvisades till en domare vid det ökända Evin-fängelset. Rättegången i hennes fall hade redan hållits utan hennes medverkan eller vetskap och hon dömdes till arbetsförbud och utreseföbud.

Sedan dess bor ho hos sin mamma i Teheran och kämpar för att få klarhet i en absurd rättsprocess.

– Jag brukade gå till min domare varje vecka för att få tillbaka mitt pass och få arbetsförbudet hävt. Men det lyckades inte och till slut vägrade de låta mig komma dit. Nu har jag kontakt med ambassaden och de har lovat att prata med myndigheterna, säger Maryam Moghaddam, på telefon från Iran.

Hon hoppas att trycket från henne själv, från ambassaden och från kollegor i Sverige till slut kommer att häva domen.

– Jag hoppas verkligen att det blir ett slut på detta snart och att jag kan komma till Göteborg och fortsätta arbeta. Jag har mycket stöd från kollegor i Sverige, det känns väldigt bra.

Hon blir glad av att höra om fullsatta visningar på festivalen och att filmen tagits emot väl av publiken.

I Teheran försöker hon använda tiden så bra det går och skriver mycket på dagarna. Hon har även en del kontakt med kollegor i Iran som befinner sig i en liknande situation. Men många i Teheran tvingas också vända henne ryggen.

– Många vågar inte visa sitt stöd för mig eller hjälpa mig för de har egna jobb och de vill inte förlora dem eller sina positioner. Jag förstår dem, säger Maryam Moghaddam.

Fotnot: Closed curtain visas för sista gången under festivalen på söndag 2 februari kl 15.30 på Biopalatset.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stjärnlaget hotas av nedläggning

Angered United är filmen om fotbollslaget som klättrade i seriesystemet från division fem till division två på kortast möjliga tid. Men trots framgångssagan hotas nu laget av nedläggning.

Göteborgs Fria

Vita män dominerar i den mest prestigefyllda tävlingen

Inte ens hälften av filmerna i tävlingsklassen bästa nordiska film på Göteborgs film festival passerar Chavez-Perez-testet som är ett antirasistiskt verktyg för att mäta film. Fem av åtta filmer klarar Bechdel-testet.

Göteborgs Fria

Så blir filmfestivalen

...Git Scheynius, festivalchef för Stockholms filmfestival som drar igång på onsdag den 9 november och pågår till den 20:e.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu