Nya krav på lag om samtycke
I förra veckan friades en man för våldtäkt i Lunds tingsrätt, trots att kvinnan tydligt protesterat. Nu har diskussionen om en samtyckeslagstiftning återigen blossat upp och på lördag anordnas en demonstration mot nuvarande sexualbrottslagstiftning.
Trots att tingsrätten funnit att mannen tilltvingat sig sex och att kvinnan sagt nej friades mannen för att det inte kunde styrkas att han haft uppsåt. Så ser tingsrättens resonemang ut i domen som kom förra veckan. Det är den senaste i raden av uppmärksammade våldtäktsfall och nu väcks återigen diskussionen om en samtyckeslagstiftning: en lag som skulle kriminalisera en sexuell handling mot en annan person om dennes samtycke saknas.
Christian Diesen, professor i processrätt vid Stockholms universitet, är en av dem som vill se en ändring i sexuallagstiftningen. Han menar att synen på våldtäkter i domstolarna måste förändras, så att det i högre grad ska kunna klassas som integritetsbrott och inte enbart som våldsbrott.
– De flesta friande domar bekräftar att våldtäkter utan tydliga skador som regel inte bestraffas i Sverige. Så sker inte heller någon annanstans i Europa – man skickar inte män i fängelse om det inte är frågan om ”real rape”, säger han.
Förra sommaren skärptes sexuallagstiftningen och bland annat vidgades begreppet våldtäkt till att omfatta utnyttjande av någon i en ”särskild utsatt situation” istället för som det tidigare uttrycktes i lagen: ”hjälplöst tillstånd”. Men fortfarande finns inte en samtycksparagraf med i lagstiftningen.
– Skälet till att det inte ändras är att man fortfarande ser våldtäkt som ett våldsbrott som normalt bevisas genom skada. Sedan försöker man (domstolarna red. anm.) intala oss att det går att utvidga begreppet våldtäkt genom att ta in situationer av hjälplöst tillstånd eller särskilt utsatt situation, men det hjälper inte eftersom de misstänkta inte anses inse detta, säger Christian Diesen.
I England, Irland, Belgien, Kanada och flera stater i USA finns redan en samtyckeslagstiftning.
Och enligt Christian Diesen finns det mycket som tyder på att lagstiftning i kombination med informationskampanjer leder till att övergreppen minskar.
– Engelska erfarenheter tyder på att övergreppen minskar om lagen förenas med informationskampanjer om att man måste ha ett tydligt ja och att sex är straffbart om det inte finns ömsesidighet, säger han.
I Sverige har hela fem av åtta riksdagspartier ställt sig bakom en samtyckeslagstiftning men Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna har ännu inte uttalat något stöd för en sådan ändring.
På lördag planeras en demonstration i Stockholm mot nuvarande sexuallagstiftning. Skribenten och frilansjournalisten Cissi Wallin är en av initiativtagarna till demonstrationen, som även förespråkar en ändring av sexuallagstiftningen och ett införande av en samtyckesparagraf.
– Självklart ska ingen bli oskyldigt dömd, men vi kan vända på det och fråga: varför ska vi ens kriminalisera våldtäkt om det är så otroligt få som blir dömda? sa hon på måndagen till Sveriges radio P1 Morgon.
På måndagseftermiddagen hade uppemot 1 200 personer anmält sig till demonstrationen på Facebook.
Sexualbrottslagen:
Sexualbrottslagen syftar till att förstärka och tydliggöra varje människas absoluta rätt till personlig och sexuell integritet och sexuellt självbestämmande.
1 juli 2013 skärptes lagstiftningen. Bland annat vidgades begreppet våldtäkt till att omfatta utnyttjande av någon i en ”särskild utsatt situation” istället för som det uttrycktes i lagen tidigare: i ett ”hjälplöst tillstånd”. Dessutom förlängdes preskriptionstiden för utnyttjande av barn för sexuell posering och straffminimumtiden för grovt sexuellt övergrepp av barn höjdes från lägst sex månader till lägst ett års fängelse.
Regeringens utredare hade även föreslagit att en lag om samtycke skulle införas men regeringen har inte lagt fram något sådant förslag.
Källa: SKR, Sveriges Kvinno- och tjejjourers riksförbund