Klas Lundström

Inledare


Klas Lundström
Fria Tidningen

Kommer Jas 39 Gripen att hamna i Colombia?

Brasilien står inför ett valår men ingen blir klok på vem som är landets fiende, mot vilka Jas-planen ska beskydda befolkningen, skriver Klas Lundström.

Inledare För några år sedan viskades det om att Colombia var nära en uppgörelse med den borgerliga alliansregeringen om köp av Jas 39 Gripen. När en colombiansk ministerdelegation besökte dåvarande näringsminister Maud Olofsson läckte uppgifter om saken ut till svensk press, men saken tystades snart ner och något köp blev aldrig av. Klart är att den colombianska regeringen förblivit intresserad av det omstridda och korruptionsbesudlade jaktplanet – senast kunde vi läsa om det under hösten 2013. Men det faktum att Colombia kränker de mänskliga rättigheterna och befinner sig i inbördeskrig, för tillfället vid förhandlingsbordet i Havanna, har gjort det omöjligt för svenska staten att godkänna en försäljning.

Är tanken då att använda Brasilien för att ändå kunna sälja Jas-plan till Colombia? Tanken är inte så långsökt, av två anledningar: dels på grund av svensk historia där Bofors via mellanhänder har sålt krigsmateriel till förbjudna länder, dels för att Brasilien nyligen har gjort upp om ett köp av Jas 39 Gripen. Ett av Brasiliens krav var att landet skulle få tillstånd att sälja en del av serien vidare till ett tredje land.

Brasilien står inför ett valår och är i behov av en putsad fasad. Makt demonstreras med nya plan och fotbolls-VM, men ingen blir klok på vem som är landets fiende, mot vilka Jas-planen ska beskydda befolkningen. Och hur skulle Sverige (hypotetiskt sett) ställa sig till en försäljning av planen tillverkade i Brasilien till exempelvis Colombia? Det skulle väl inte se särskilt bra ut ifall svenskproducerade jaktplan besköt kokabönder och gerillakrigare i Amazonas?

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu