Demonstrationsrätten inskränks i Spanien | Fria.Nu
  • "Försvara sjukvården" – banderoll under en demonstration mot nedskärningar i Madrid, lördag 23 november. Ett nytt lagförslag medför hot om miljonböter för deltagande i "olagliga demonstrationer" i Spanien.
Fria Tidningen

Demonstrationsrätten inskränks i Spanien

Ny lag medför miljonböter för demonstrationer utan tillstånd och förbjuder fotografering av poliser i tjänst.

På fredag väntas Spaniens regering godkänna ett omdiskuterat lagförslag som gör det möjligt att bötfälla demonstranter på belopp upp till 600 000 euro. Det gäller demonstrationer utan tillstånd och högst bötesbelopp ger de demonstrationer som hålls i närheten av parlamentsbyggnaden.

Att förolämpa en polis eller störa den allmänna ordningen vid publika arrangemang kommer även det att ge böter om den nya lagen går igenom. Enligt lagförslaget ska det nya brottet att förolämpa en polis under en demonstration kunna ge böter på uppemot 30 000 euro.

Enligt förslaget blir det också förbjudet att publicera foton eller filmer av poliser i tjänst vilket även det väcker starka reaktioner. I Barcelona avslöjade nyligen mobilfilmer hur katalanska regionalpoliser genom övervåld orsakat en mans död. Med den nya lagen skulle den som filmat kunna bötfällas och filmen ogiltigförklaras som bevis.

Den nya lagen, som i Spanien går under namnet Ley de Seguridad, eller #LeyAntiprotesta på Twitter, har väckt hård kritik från både oppositionen och juridiska experter som anser att regeringen inskränker mänskliga rättigheter genom att begränsa demonstrationsrätten.

Bland annat har Greeenpeace protesterat mot lagen genom att hänga upp en stor banderoll 315 meter upp på en byggnad på Plaza España i centrala Madrid.

– Greenpeace har i mer än 40 år använt fredliga protester som ett sätt att försvara miljö och människor. Fredliga protester och uppror har skapat det samhälle vi har idag och regeringen kan inte kriminalisera någonting som är roten till vår nuvarande demokrati, säger Miguel Angel Soto, talesperson för Greenpeace i Madrid, i ett uttalande.

Journalisten Eduardo Mariz skriver på twitter: ”Mina föräldrar brukade säga till mig att jag skulle vara glad för att jag inte levde under Francos regim, men Rajoys (Spaniens premiärminister, reds anm) är på väg åt samma håll,”

Runtom i Spanien har människor demonstrerat mot lagen, mot hög arbetslöshet och nedskärningar. Senast i lördags anordnades demonstrationer på 55 platser i landet, enligt flera spanska medier. Största demon var i Murcia där omkring 70 000 människor tog till gatorna. I Madrid bar många demonstranter vita sjukhusrockar och banderoller med texten ”sjukvården är inte till salu”.

Fakta: 

Fakta: Anti-protestlagar i fler länder

Chicago, USA, 2011: Staden godkände tillfälliga lagar som svar på de planerade protesterna mot Nato och G8-möte. 2012 blev lagen permanent. Lagen försvårar bland annat att få demonstrationstillstånd.

Quebec, Kanada, 2012: I spåren av de stora studentdemonstrationerna i landet stiftades nya lagar kring protester på rekordtid. Bland annat blev det förbjudet att protestera inom 50 meter från ett universitet och snabbt ändra rutten för en demo, med höga böter som följd för de som inte följer ordern.

Egypten, 2013: Övergångspresidenten Adly Mansour signerade i förra veckan en lag som förbjuder ockupationer likt den på Tahrir-torget i Kairo 2011. Lagen förbjuder också alla politiska samlingar utan tillstånd där det ingår 10 eller fler personer.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria.Nu