• Omfattande sexuella övergrepp har pågått under flera års tid i flyktingförvaret Yarl’s wood utanför Bedford, England, enligt vittnen.
Fria Tidningen

Brittisk kampanj mot låsta flyktingförvar

Högsta domstolen i Storbritannien i veckan att ta upp frågan om det lagliga i att sätta oskyldiga människor i låsta flyktingförvar. Speciellt det kritiserade ”fast track-systemet” kommer att utmanas i domstolen.

Det är organisationen Detention action, som länge kämpat för migranters rättigheter, som kommer att möta inrikesministeriet i Högsta domstolen i London. Framför allt är det Storbritanniens kritiserade fast track-system som kommer att avhandlas, och domstolen har att avgöra om det är lagvidrigt eller ej.

Fast track innebär att i samma stund som en migrant söker asyl i Storbritannien kan hen sättas i ett låst flyktingförvar. Därefter dröjer det omkring tre dagar till att ett första beslut kommer på asylansökan. En överväldigande majoritet av de som hamnar i fast track-systemet får avslag på sin asylansökan innan de ens hunnit skaffa fram nödvändiga bevis för att visa på asylskäl. Därefter väntar deportation.

Ivo Kuka, som överlevde tortyr i Kamerun, hamnade i fast-track vid ankomsten till Storbritannien, men fick senare asyl. ”Jag hade 24 timmar på mig att skaffa fram bevisen från Kamerun som visade att jag blivit torterad. Det är omöjligt att göra inifrån ett låst förvar. Men jag hade tur, gjorde mycket motstånd, och fick till slut flyktingstatus. Många fler i samma situation har inte haft samma tur. Och rättvisa ska inte bero på tur”, säger Ivo Kuka i ett uttalande från Detention action.

Det har stormat rejält kring flyktingförvar i Storbritannien under hösten och vintern. Systematiska sexuella trakasserier har avslöjats på Yarl’s wood detonation center, ett av Storbritanniens största flyktingförvar. Under fem år har kvinnor vittnat om övergrepp, medan ledningen avfärdar anklagelserna.

Under hösten har flera kvinnor trätt fram och vittnat om hur de blivit utsatta för eller bevittnat sexuella trakasserier eller övergrepp från vakter anställda på Yarl’s wood. Kvinnorna berättar i The Guardian om hur vakter ger de inlåsta förhoppningar om att de kan bli utsläppta eller bli hjälpta i sin asylprocess om de går med på kränkningar och övergrepp.

Ledningen för Serco, det privata bolag som driver förvaret, har hela tiden hävdat att det inte förekommit upprepade övergrepp, trots att de första vittnesmålen kom fram redan för fem år sedan.

Nu hotas ett av vittnena, Afolashade Lamidi, av deportation sedan hon berättat om övergreppen i brittisk media. ”Jag är orolig för att de försöker bli av med mig på grund av vad jag berättat om”, säger hon till The Guardian.

Förra månaden rapporterade The Observer om att vittnet Sirah Jeng deporterades innan hon hann vittna för polisen om det hon sett.

Händelserna på Yarl’s wood nådde högsta politiska nivå under hösten då Sarah Teather, liberaldemokratisk politiker i brittiska parlamentet, anklagade regeringen för att inte göra mer för att stoppa övergreppen på Yarl’s wood.

Solidaritetsrörelsen Yarls wood movement for justice group samlar, liksom Detention action, stöd och underskrifter för stängning av flyktingförvar och för att stoppa deportationer. I ett upprop mot Yarl’s wood skriver de att de vill ”avsluta det rasistiska och förnedrande system med att låsa in människor som inte har begått något brott annat än att försöka finna ett liv fritt från tortyr, förföljelser, övergrepp och fattigdom”. De kritiserar speciellt fast track-systemet och hoppas att domstolsförhandlingarna nästa vecka kan stoppa hela systemet.

Fakta: 

Kritiserat system

  • Det finns 13 låsta flyktingförvar i Storbritannien, med omkring 4 000 intagna varje år.
  • Omkring 1 av 10 asylsökande hamnar i det så kallade fast-track-systemet där personen låses in på flyktingförvar direkt efter asylansökan är gjord. 99 procent av dessa asylbeslut är negativa.
  • Yarl’s wood är ett av tre förvar där detta system tillämpas.
ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu