Miljörörelsen pressar Ek | Fria.Nu
  • Miljöminister Lena Ek (C) under förra veckans pressträff.
Fria Tidningen

Miljörörelsen pressar Ek

I måndags inleddes klimatmötet i Warszawa, Polen, där fokus ligger på det bindande avtal som ska klubbas igenom om drygt två år. Den svenska miljörörelsen ökar pressen på Sverige och EU att gå före.

I veckan inleddes FN:s nittonde klimatmöte i Warszawa, Polen. Det är det näst sista mötet innan ett bindande globalt klimatavtal ska godkännas i Paris 2015 och fokus väntas ligga på att ta fram en arbetsplan för att nå dit. Men tiden är knapp vilket den svenska miljöministern Lena Ek (C) underströk under en pressträff förra veckan. Ett textutkast måste vara klart redan i maj 2015, sex månader före klimatmötet.

– Det är världsrekordtid i FN-förhandlingar skulle jag vilja säga. Och det kräver väldigt mycket arbete.

På plats under mötet är inte bara politiker och tjänstemän utan också klimataktivister från hela världen som ska sätta press på beslutsfattarna. En av dem är Alva Snis Sigtryggsson, vice ordförande i Fältbiologerna, som var på plats redan i fredags och har hunnit känna av stämningen.

– Stämningen är ändå god och det finns en stor ilska mot att man inte har kommit längre. Alla har med sig vetskapen om misslyckandet i Köpenhamn 2009 men jag tror att det är först nu som vi kan börja titta framåt mot Paris 2015.

Hon tycker att den viktigaste frågan under mötet handlar om de rika ländernas finansiering av utsläppsminskningar och klimatanpassning i utvecklingsländerna.

– Där måste de rika länderna börja lägga pengarna på bordet och visa att det inte bara handlar om tomma löften. Tyfonen i Filippinerna är ett tydligt exempel som visar på hur akut frågan är, säger hon.

Fria Tidningen har tidigare skrivit om Sveriges löfte att bidra med 300 miljoner kronor till FN:s Gröna klimatfond nästa år. Kritik riktas både mot att det är för lite med tanke på målet att fonden ska innehålla 100 miljarder dollar 2020 men också mot att pengarna tas från biståndsbudgeten. Alva Snis Sigtryggsson tycker samtidigt att det är bra att Sverige visar vägen.

– Sedan är det viktigt att trycka på andra västländer att följa efter och att fonden utvecklas till en hållbar mekanism där man till exempel inte ska kunna räkna ner sina egna utsläpp.

Under förra veckans pressträff uttryckte Lena Ek bekymmer för att EU ännu inte har kommit med förslag på ett nytt klimatmål. Det skulle ha presenterats redan nu under hösten men har försenats till slutet på januari. Samtidigt börjar tiden rinna iväg. Under Europeiska rådets möte i mars i år måste stats- och regeringscheferna ha enats, annars kan EU inte ta några avgörande beslut alls före klimatmötet i Lima nästa år på grund av det stundande EU-valet. Svante Axelsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, är liksom Lena Ek kritisk.

– Det kanske är det mest tragiska eftersom vi vet att det utan ett piggt EU inte blir några förhandlingar. EU har en nyckelroll i förhandlingarna men vi blir allt svagare och allt mer splittrade, säger han.

Han tycker att Sverige har en viktig roll att driva på EU att besluta om långtgående åtaganden men säger att vi hittills inte har stuckit ut hakan tillräckligt.

– Vi har varit drivande i att höja förtroendet i klimatförhandlingarna och har ambitiösa miljömål jämfört med andra länder. Men vi har en statsminister som knappt nämner klimatförändringarna – en ödesfråga för mänskligheten. I det här läget räcker det inte medatt ha en miljöminister som pratar om frågan.

Det låter som att det ser väldigt mörkt ut?

– Det ser jättemörkt ut, det får jag erkänna. Det krävs goda krafter och engagemang för att ge politikerna en spark i baken. Sedan är plan b att få EU och andra länder att gå före själva och visa att fossiloberoendet skapar arbete, konkurrenskraft och ett bättre välfärdssamhälle.

Martina Krüger, talesperson i klimat- och energifrågor på Greenpeace, håller med om vikten av att Sverige och andra länder går före. Samtidigt menar hon att ett bindande klimatavtal är en viktig pusselbit och att det under klimatmötet är viktigt att ta fram en färdplan.

– Nu väntar alla länder på varandra och då hamnar vi i samma situation som under Köpenhamn 2009. Deadline är 2015 men redan nästa år ska alla länder lägga fram sina bud och åtaganden. Risken med att alla säger att det här är ett mellanmöte är att man sitter och gör ingenting. Det är inte tid att luta sig tillbaka.

Hon säger också att det inte finns någonting som hindrar att man under förhandlingarna gör framsteg när det gäller finansieringsfrågan.

– Jag väntar mig inget stort genombrott men nog ska några länder kunna lägga fram pengar på bordet, säger hon.

Och liksom både Svante Axelsson och Alva Snis Sigtryggsson tror hon att helgens dramatiska utveckling i Filippinerna kan bli en ögonöppnare för många.

– Nästa år släpper också IPCC sin samlade klimatrapport som ger extra skjuts till förhandlingarna. Men fortfarande är det så att många ser det som att frågan ska lösas i framtiden. Är det bankkris löser man det akut och det är samma sak när det gäller klimatet. Det går inte att vänta.

Fakta: 

Stor demonstration på lördag

På lördag hålls en stor demonstration som går från centrala Warszawa till National stadium där klimatmötet hålls. Enligt Fältbiologerna väntas det bli den största manifestationen för klimaträttvisa sedan klimatmötet i Köpenhamn, 2009.

Annons

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu