Recension


Litteratur
Thrillerliv
Författare Jessica Johansson Förlag X Publishing

Fria Tidningen

Pippi med silikonbröst och twitter

Språkglädje och humor utmärker Jessica Johanssons debut Thrillerliv, om den twittrande Anna Viktorialia som aldrig vill bliva stur.

Anna Viktorialia är i tjugoårsåldern och vill, precis som den Pippilotta Viktualia Långstrump hennes mellannamn påminner så mycket om, aldrig bliva stur. Men hen vill inte heller tillbaka till barndomen, som är präglad av en missbrukande mamma. Huvudpersonen i Thrillerliv är en Pippi med silikonbröst, ätstörningar och ett konto på Twitter. Istället för en kappsäck full med pengar har hen ett kaféjobb där lönen inte räcker och ”på kvällarna molar arbetslinjen i nacken, värker i ryggen och sticker i benen”.

Anna Viktorialia har en enda dröm: att resa till USA. Parallellt med huvudpersonens jobbande, tränande och lunchande får vi följa hennes fantasier om cowboyhustrun Louella i en version av USA som mest påminner om tv-spelet Grand Theft Auto. Men när Anna Viktorialia insjuknar i svininfluensan (en sjukdom som läsaren redan på första sidan får veta att hen kommer att dö i) förmörkas också gradvis Louellas värld.

Thrillerliv är Jessica Johanssons debut. Jag vet inte om det beror på Johanssons bakgrund som bokbloggare eller huvudpersonens ständiga twittrande och facebookande, men romanen känns lite som att läsa en blogg: snabb, spretig och ofta rolig. Det är för lättheten i de korta kapitlen man läser boken, inte för att följa den något påklistrade historien om svininfluensan.

När Johansson är som bäst skildrar hen sin huvudperson med språkglädje och humor. Som när Anna Viktorialia faller ihop på hallgolvet och ber 112 att skicka kvinnlig ambulanspersonal för att hen inte vill se ”rödplufsig” ut inför manlig sådan. Eller när vi får följa Anna Viktorialias egna anteckningar, snabbt svängande mellan megalomani och självförakt.

Ibland får dock berättarrösten en moraliserande ton i skildringen av karaktärernas modebloggsläsande och utseendefixering. ”MTV, vad har du gjort med Anna Viktorialia? TV3, vad har du gjort med Anna Viktorialia?” frågar sig berättaren på ett sätt som känns en smula förnumstigt.

Jag är säker på att Johansson kommer att fortsätta skriva rappa och träffsäkra samtidsskildringar. Men jag hoppas att hen då ska låta sina karaktärer vara precis så lata, ytliga och uppmärksamhetstörstiga de vill. Att den kvinna som gör misstag måste dö i bokens slut är en tråkig 1800-talstradition. Anna Viktorialia och hennes systrar förtjänar bättre.

Jessica Johansson skriver för Frias kultursida. Vi har därför låtit Molly Uhlmann Lindberg recensera. Hen har inte skrivit recensioner för Fria tidigare och har ingen koppling till författaren.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Mossiga noveller om manlighet

Recension

Gemensamt för novellerna i Grand danois är ensamhet. Manlig ensamhet. Skickligt skrivet men mossigt innehåll, tycker Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

Givande när Bergman skriver om Bergman

Recension

I den självbiografiska Laterna Magica skriver demonregissören Ingmar Bergman om sitt eget liv. ”Underhållande och medryckande”, tycker Anna Remmets.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu