• Terra Incognita var ett skräcklajv inspirerat av skräckförfattaren H.P. Lovecrafts böcker. Det sattes upp med 14 deltagare i två uppsättningar under våren 2013 av föreningen Berättelsefrämjandet. Lajvet utspelades sig på 1920-talet i Sverige och kretsade kring en expedition som sökte efter en försvunnen forskare i Dalarnas utkanter.
  • Från lajvet Just a Little Lovin' som handlar om när HIV kom till USA i början av 80-talet. Lajvet sattes upp i Norge 2011, Sverige 2012 och Danmark 2013. Här från den svenska uppsättningen som arrangerades av LajvVerkstaden.
  • Lajvet Krigshjärta 3 arrangerades år 2009 i Dalsland av föreningen Krigshjärtan. Fiktionen i lajvet kretsar kring en konflikt mellan två större fraktioner med olika kultur och politiska system. Flera lajv arrangeras inom samma fiktionsvärld vilket då kallas för kampanjlajv.
Fria Tidningen

Lajvkulturen har vuxit upp

Lajv handlar inte längre bara om att klä sig i medeltidskläder och leka ute i skogen. Det senaste decenniet har lajvkulturen i Norden tagit steget in i vuxenvärlden och antagit en alltmer seriös form av kulturutövande där politiska åskådningar och vår egen samtidskultur kan skildras.

Den speciella formen av lajv med en hög grad av artistisk ambition är känd världen över som Nordic Larp.

– I grund och botten handlar lajv om deltagarkultur. Man skapar en berättelse inom uppsatta ramar genom improvisationsteater, säger Åke Nolemo som själv har lajvat i snart 20 år.

Lajv som kulturform har i många år ansetts vara en "nördsport", med den typiska massproducerade bilden av nörden som en ensam, högintelligent glasögonprydd ung man som leker riddare i skogen med sina vänner. Mediebilden av lajv som visas upp i filmer och tidningar är ofta densamma: en asocial subkultur med udda typer som klär ut sig i slutet sällskap. Men lajv, liksom alla andra fomer av hobbys har utvecklats och blivit något mycket större än så.

I somras sattes lajvet Just a little lovin´upp. Lajvet handlade om när HIV kom till USA i början av 80-talet. Då skulle deltagarna försöka sätta sig in i en roll där de faktiskt kan få en större förståelse för ämnet.

– Genom lajv kan man närma sig händelser på ett annat sätt än man gör genom att läsa om dem, eller se en film. Det kan vara lite "att gå en mil i en annans skor", vilket är en extremt nyttig erfarenhet. En sådan upplevelse gör att man reflekterar mycket över sitt eget liv, eller över hur verkligheten faktiskt ser ut, säger Petter Karlsson som även han har lajvat i uppemot tio år.

Petter och Åke har genom sitt lajvande funnit både många vänner och engagemang för politik och samhällsfrågor. De bor båda i Stockholm där det finns gott om olika lajv att välja på, både mer fantasyinriktade och mer samhällsorienterade. Till vardags arbetar Åke som kaffebarista, samt i en spelbutik. Petter arbetar som videoproducent. De går gärna på mer fantasyinriktade lajv, men Nordic Larp är den sortens levande rollspel som lockar dem mest.

I Sverige är Nordic Larp en form av lajv som drar till sig en stor mängd deltagare. Larp står för live action role playing game och har formats av vår nordiska samhällskultur. Play to lose är ett uttryck som de utpräglat nordiska lajven förhåller sig till med stolthet. Att spela för upplevelsens skull och bli en erfarenhet rikare istället för att vinna spelet. I Sverige utvecklades den nuvarande lajvkulturen genom allemansrätten, som gjorde det lätt att vara ute i skogen och leka. Även kulturbidrag och föreningskulturen i stort har gett lajvare möjlighet att sätta upp både större och mindre evenemang, vilket lett till att deltagarna har haft möjlighet att experimentera sig fram till olika former av lajv.

Både Petter och Åke menar att lajv har gått in i ett skede där utvecklingsmöjligheterna är enorma. Lajv är inte längre bara en lek, utan används inom pedagogisk undervisning, på arbetsplatser och inom psykologin. Rollspelsformen är ett effektivt instrument för människor att närma sig varandra, och få en förståelse för skeenden och händelser.

Själva kulturformen uppkom på 80-talet och medan utövarna själva växte upp så gjorde även lajvet det. En ungdomshobby har utvecklats till ett intresse som sprider sig över generationsgränser.

– Nästa steg kan vara att lajv kommersialiseras ännu mer inom kultursfären - att vi kan sälja biljetter till lajv och människor kan konsumera det, som att gå på bio eller teater. Utanför kultursfären kan det säljas som pedagogisk verksamhet till skolor, vilket redan håller på att hända. En skola i Västerås till exempel ville ha ett lajv som deras elever kunde utföra som handlade om jämställdhet, berättar Åke.

Konsumtionskulturen är överlägsen de former av intressen som människor aktivt utövar själva. Vi går på bio, konserter och ser på film hemma. Lajv med sin deltagarkultur och DIY-kostymer står i kontrast till allt som enbart konsumeras. I lajv ingår också mycket annat än bara improvisationsteater. Att sy egna kläder till ett medeltidslajv, att skriva en sång eller tillverka ett redskap eller vapen som rekvisita gör också lajven till en väldigt bred hobby.

– Det finns tusen anledningar till varför man håller på med lajv, säger Petter. Många gör det för att klä ut sig och sy medeltidskläder, fantasylajv är fortfarande den största formen av lajv i Sverige. När folk frågar varför jag håller på med lajv brukar jag fråga varför vi konsumerar kultur överhuvudtaget? Att titta på en film är att uppleva något, och att lajva är också att uppleva något. Vi antar en roll för att uppleva något annat än vad vi gör i vardagliga livet. Utan kultur dör vår fantasi, och lajv innefattar mycket fantasi. Jag tror att det är en jätteviktig del av vår mänsklighet att vi har en fantasi och leker med den.

Fakta: 

Lajv

Lajv, eller levande rollspel, uppkom som kulturform under 80-talet ur rollspelsvärlden.

Lajv påminner om improvisationsteater men har fastare ramar kring rollfigurer. Huruvida lajv skall ses som hobby, konstform eller improvisationsteater tvistas det dock om.

Sverok är Sveriges största ungdomsförbund. 135 000 medlemmar i 1 000 föreningar över hela landet samlar, utvecklar och sprider spelhobbyn. Hur många av dem som är aktiva inom lajv finns inga exakta siffror på.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu