• I dag är könsbalansen bland spelarna ganska jämn, men bland producenter dominerar fortfarande männen.
  • "Nu finns det goda exempel på stora och små spel som gör queera frågor bra. Nästa steg är att se till att alla spel blir goda exempel," säger Elin Dalstål.
  • Apocalypse world är ett brädrollspel med queera inslag. Det utspelar sig i en feministisk postapokalyptisk värld, i lite samma anda som den nya Mad Max-filmen Fury road (bilden).
Landets Fria

Queera spel är på frammarsch

I dagens dator- och rollspel finns allt fler queera karaktärer, berättelser och spelmöjligheter. Det säger Elin Dalstål från det Luleåbaserade spelsällskapet Nordnordost.

– Det finns en massa coola indieproducenter som gör jättequeera spel. Ickebinära och transpersoner börjar att dyka upp på ett bra sätt, säger Elin Dalstål.

Hennes definition av queer speldesign är att den aktivt ifrågasätter normer kring könsroller och sexualitet. Apocalypse world från 2010 är en av hennes personliga favoriter. Det är ett brädrollspel som utspelar sig i en feministisk postapokalyptisk värld, i lite samma anda som den nya Mad Max-filmen Fury road.

– Jag gillar att den smyger in frågor kring kön och genus under radarn. En får till exempel välja mellan att vara man, kvinna, könlös eller dölja sitt kön. Och ingenstans sägs det att bara män kan bli attraherade av kinnor. Det finns en massa detaljer som inte skrivs ut men får folk att ifrågasätta. Det är ett jättebra spel också.

För Elin Dalstål är det naturligt att engagera sig i frågan om queer speldesign.

– Jag älskar spel, är queerfeminist och bi – jag gräver där jag står. Jag skapar, spelar, arrangerar och är engagerad på föreningsnivå.

Att arbeta med just spelkulturen är viktigt, menar hon, eftersom den är så stor. Ur ett ekonomiskt perspektiv anses underhållningsspel – alltså inte spel om pengar – ha gått om både film, musik och böcker.

– Det är den absolut största kulturformen bland unga. Därför måste vi göra det här jobbet, och vi måste göra det nu. Om ett barn fram till 18 års ålder troligen kommer att lägga mer tid på spel än på skolan, kommer spelens värderingar att påverka den som människa.

En fördel med spelkulturen är att den är relativt ung och inte har en lång, normativ historia som påverkar. De första dator- och rollspelen utvecklades runt 1970-talet.

– Redan då fanns en del queera exempel. Ju närmare vi kommer nutiden, desto mer plats har det queera fått ta i kulturen, precis som i andra kulturformer.

Dessutom ligger det i spelmediets natur att det finns en frihet att själv uppleva och experimentera med olika identiteter och könsroller.

– Spelmediet är speciellt väl anpassat för att utforska hur en gör kön och normer kring kön, relationer och kärlek på ett annat sätt än i ett åskådarmedium.

Elin Dalstål lyfter särskilt fram det arbete som bedrivs av Sveriges största paraplyorganisation för spelare, Sverok.

– De har fattat många bra beslut kring jämställdhet och hbtq-arbete och de har länge varit väldigt närvarande på Pride. Det är fantastiskt. Men självklart samexisterar både positiva och negativa aspekter inom spelvärlden.

Det finns till exempel fortfarande en mansdominans bland de som producerar spel, trots att könsbalansen bland utövare är relativt jämn. Och storsäljande dator- och tv-spel som Grand theft auto och God of war får ofta kritik för sina stereotypa könsroller.

– Om du tar ett typiskt spel med machovärderingar som riktar sig till killar mellan 15 och 25 ser du inte samma värderingsbredd som i ett spel som vänder sig till en bredare publik. Det är samma sak inom musiken – det finns mer och mindre konservativa värderingar i olika delar av industrin, säger Elin Dalstål.

Men i stort sett uppskattar spelarna utvecklingen mot mindre normativa spel. Dator- och tv-spel som Mass effect- och Dragon age-serierna har båda bisexuella karaktärer och har blivit kommersiella succéer under 2000-talet.

– Den stora massan har varit väldigt positiva till spel som Mass effect och Dragon age. Sedan finns det några konservativa amerikaner som skriker, och det händer jämt.

Men även om det blir bakslag, går utvecklingen framåt, säger hon.

– Det som var debatterat i går blir långsamt norm i morgon. När Tomb raider kom 1996 var det ett jätteframsteg att en kvinna var huvudperson i spelet, även om hon såg ut som en Barbiedocka. Nu är kvinnor norm och oftast har de en bredd av olika utseenden, åldrar och sexualiteter.

Elin Dalstål kan ibland vara frustrerad över att det går långsamt, men hon säger ändå att ”det händer massor”.

– Nu finns det goda exempel på stora och små spel som gör queera frågor bra. Nästa steg är att se till att alla spel blir goda exempel och att det är naturligt med ett hbtq-perspektiv i alla spel.

Fakta: 

Några queera spel

I dator- och tv-spelen Mass effect 1, 2 och 3, vars första del släpptes 2007, kan spelaren välja om huvudfiguren Shepard ska vara man eller kvinna. Karaktären kan ha relationer med både män, kvinnor och ickebinära karaktärer.

I bordsrollspelet Monster hearts från 2012 väljer karaktärerna inte vem de blir attraherade av, utan det avgörs av tärningsslag. Tillverkarna uppmanar spelarna att utforska sexualitet och normer i spelet.

Det levande rollspelet/lajvet Just a little lovin’ handlar om aids i New York på 1980-talet. Lajvet har en tydlig queerpolitisk agenda och har bland annat spelats i Sverige i tre dagar år 2012.

Elins tips för bättre spel

Spelare måste själva driva frågan – de har kunskapen och möjligheten att påverka

Spelare måste arbeta aktivt med normkritik och inte utgå ifrån att det de gör fungerar så länge ingen klagar

Föräldrar bör engagera sig i barnens hobby och förening oavsett om det är datorspel eller fotboll

Spela spel

Stöd schysta spel ekonomiskt

Ifrågasätt sunkiga spel och arrangemang

Skapa spel

Gör egna, normkritiska spel

Arrangera egna, normkritiska arrangemang

Prata om spel

Våga diskutera spelhobbyn ur ett normkritiskt perspektiv

Samarbeta med exempelvis Sverok, RFSL och RFSU

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lajv ska bli tryggare

Sexuella övergrepp, sexism och homofobi är några av problemen som lajvare arbetar hårt för att få bukt med.

Växjö får feministfestival

8 mars

Femstival på Det fria ordets hus i juni har fokus på internationell aktivism och transpersoners rättigheter.

Landets Fria

© 2022 Fria.Nu