• Symbolen för godkänd film.
Fria Tidningen

Filmer får könsmärkning

Nu börjar fyra svenska biografer könsmärka film. En film som får märkningen "A" ska ses som okej ur jämställdhetssynpunkt.

Bio Rio i Stockholm, Bio Roy i Göteborg, Röda Kvarn i Helsingborg och Spegeln i Malmö. De fyra biograferna har nu börjat jämställdhetsmärka film. Alla filmer som har minst två namngivna kvinnor som någon gång under filmen talar med varandra om något annat än män får märkningen "A" för "approved", godkänd.

– Film påverkar hur vi ser på världen, därför spelar det roll vilka berättelser som berättas och hur de skildras. I dag är det en klar obalans i vilka roller män och kvinnor får på film, kommenterar Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker.

Innan varje filmvisning kommer det att visa sig på bioduken om filmen är godkänd eller inte.

Märkningen grundar sig i det så kallade Bechdeltestet som uppfanns av serietecknaren Alison Bechdel 1985. Verktyget har kritiserats för att vara trubbigt, en film kan exempelvis kritisera könsroller och stereotyper genom att repetera och förstärka dem. Även Svenska Filminstitutet ska nu börja använda testet.

– Det är klart att det finns svagheter även i Bechdeltestet. Men vad är alternativet? Att inte göra det och fortsätta som man alltid har gjort? kommenterar Filminstitutets vd Anna Serner till SVT:s Kulturnyheterna.

Läs mer om satsningen på a-märkt.se.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Kortfilm ska ses på stor duk”

Kortfilmer får biopremiärer genom Folkets Bio. "Min film har visats på festivaler, nu får den en chans att nå en ny publik", säger Lia Hietala, regissör till Min homosyster.

Fria Tidningen

Nu skrivs 80-talets ockupanthistoria

Boken Vårt 80-tal dokumenterar husockupationer och vänsteraktivism. "Nu skriver vi vår egen historia", säger Mandra Wabäck, redaktör.

Stockholms Fria

Nypremiär för första queerfilmen

Mauritz Stillers stumfilm Vingarne från 1916  beskrivs som världens första queerfilm. Nu är den åter aktuell på svenska biografer.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu