Nypremiär för första queerfilmen
Mauritz Stillers stumfilm Vingarne från 1916 beskrivs som världens första queerfilm. Nu är den åter aktuell på svenska biografer.
Den produktive Mauritz Stiller gjorde 1912–1924 mer än 40 filmer i Sverige. Bland mästerregissörens filmer går det att räkna in Gösta Berlings saga, Erotikon och Herr Arnes pengar.
– Två tredjedelar av Stillers filmer har gått förlorade. Vingarne från 1916 ansågs höra till dessa, men i slutet av 80-talet återfanns glädjande nog en kopia av filmen på en vind i Norge, säger Jon Wengström, filmarkivariechef på Svenska Filminstitutet, SFI.
Efter att ha fått tillgång till filmen gjordes en första restaurering. Efter att regeringen 2015 avsatt pengar för att digitalisera det svenska filmarvet återvände man till originalkopian, som bevaras på det norska nationalbiblioteket, för ett mer omfattande restaureringsarbete.
– Framför allt har vi återskapat vissa sekvenser då den norska kopian inte var komplett. Bland annat har stillbilder och förklarande textskyltar infogats för att komma lite närmare Stillers ursprungliga idé. De handskrivna brev som förekommer i filmen har översatts från norska till svenska och utformats av en kalligraf, säger Jon Wengström.
Förutom att vara nyskapande i sitt filmspråk använder Stiller ett för tiden ovanligt grepp genom att använda metaberättande, är Vingarne filmhistoriskt intressant då den brukar betraktas som den första homoerotiska spelfilmen.
– Vingarne är ett tidigt verk av Stiller och ett av de bästa från den perioden.
– Filmen bygger på den danske författaren Herman Bangs roman Mikaël och handlar om en åldrad konstnär och hans manlige elev och modell. Det finns även en kvinna med i handlingen vilket gör det till ett triangeldrama, men kärlekshistorien utspelas mellan de två männen, vilket gör Vingarne till en av filmhistoriens första gayfilmer, säger Wengström.
Var filmen kontroversiell på sin tid?
– Faktiskt inte, säger Jon Wengström. I dag tycker man att gaytemat är uppenbart men faktum är att det inte nämndes i de dåtida recensionerna.
Hur tidigt ute var Stiller med att skildra homosexuell kärlek?
– På 20-talet började det komma fler filmer, men ofta var temat då lite dolt och kodat. Annars är en av de allra första filmupptagningarna någonsin intressant i detta sammanhang, det är Thomas Edison som 1894 filmar två män som dansar tryckare med varandra. Men att kalla Vingarne för den första queera spelfilmen är nog korrekt.
Svensk nypremiär av Vingarne är i dag, onsdag, då den visas som invigningsfilm till filmfestivalen Cinema Queer. Sara Parkman har till denna visning komponerat musik för filmen, som hon kommer att framföra med en sextett. Cinemateket kommer även att visa filmen och filmen är dessutom bokningsbar för alla biografer med digital projektor genom Filminstitutets distribution.
– Många har en något fördomsfull bild av vad stumfilm är, men här får man ta del av det otroligt visuella bildspråk som utvecklades under stumfilmsepoken, säger Jon Wengström.
Mauritz Stiller
Född: 1883, död 1928
Regissör, skådespelare: Stiller var tillsammans med Victor Sjöström, den mest produktiva och konstnärligt framgångsrika filmskaparen under den s.k. svenska guldåldern.
Vingarne: Filmen från 1916 är baserad på litterär förlaga och brukar betraktas som världens första queerfilm. Aktuell genom en nyrestaurerad kopia som premiärvisas i dag, den 27 september, kl 18.30 på Historiska museet, Stockholm.