• På olika platser i landet kläddes manliga statyer om i rosa.
Fria Tidningen

Statyer kläddes i rosa

Unga feminister använde sig av en väl beprövad metod vid en av sina första gemensamma aktioner. Under en natt kläddes mansstatyer i rosa.

Det var natten till den första oktober som feminister över hela landet klädde statyer i rosa tyger. Kjolar, förkläden, slöjor, t-shirts och flaggor hängdes på statyer föreställande män som en påminnelse om patriarkatet. "De flesta statyer som finns i Sverige i dag är av män, och de kvinnor som finns representerade är oftast nakna – något vi i Unga Feminister tycker är ett utomordentligt exempel på resultatet av patriarkala strukturer", skriver Unga feminister på sin hemsida.

Just att ta över det offentliga rummet och använde en metod närbesläktad med stickgraffiti var noga uttänkt.

– Vi ville skapa uppmärksamhet och detta var ett bra sätt som syns. Vi följde upp det med en hashtag så folk kunde följa aktionen på sociala medier, säger Sonia Vall.

Hon säger att de mest fått positiva reaktioner.

– Vi har fått många nya, peppade medlemmar. Nu är vi uppe i runt 1300, det är jättekul, säger hon.

Så sent som i maj i år fanns bara omkring 100 medlemmar i hela landet.

Unga feminister är en ungdomsorganisation till partiet Feministiskt initiativ. Under hösten jobbar de framförallt med att starta nya grupper och etablera de som finns.

– Vi är i en fas där vi startar nya lokalavdelningar och tillsätter styrelser. Snart har vi uppstartsmöte för lokalavdelningen i Stockholm, säger Sonia Vall.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu