• Atbin Kyan och Iraj Yekerusta prisas för sin kamp för demokrati på arbetsplatsen.
Göteborgs Fria

Anställda i Partille får civilkuragepris

SAC Syndikalisternas årliga Civilkuragepris går till Atbin Kyan och Iraj Yekerusta på LSS-boendet Mellbygården i Partille.

– Trots stora personliga risker har de vågat stå upp för sina åsikter om verksamheten. De har haft anställdas, brukares och anhörigas bästa för ögonen och kämpar fortfarande för en mer demokratisk arbetsplats, säger SAC Syndikalisternas generalsekreterare Liv Marend, i ett uttalande.

Det var i februari som Atbin Kyan stängdes av från sitt arbete på det kommunala LSS-boendet efter att ha skrivit ett kritiskt brev till chefer och politiker. Även Iraj Yekerusta, pedagogisk vägledare på boendet, stängdes av efter att ha gett sitt stöd till vad som stod i brevet. Arbetskamrater har demonstrerat för att visa sitt stöd, medan ledningen sagt att avstängningarna beror på misskötsel av arbetet.

– För oss handlar det om att bryta en tystnadskultur och Civilkuragepriset är ytterligare ett tecken på att kommunen misslyckats med att isolera oss, säger Iraj Yekerusta,

Civilkuragepriset delas varje år ut på Civilkuragets dag den 12 oktober, som uppmärksammas till minne av den fackliga aktivisten Björn Söderberg som mördades av nazister i sitt hem 1999.

Prisutdelningen sker lördag den 12 oktober klockan 15 i Göteborgs LS av SAC:s lokaler vid Olof Palmes plats.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2023 Fria.Nu