• Den kontroversiella elefantskötaren uppträder med elefanterna under en av Cirkus Scotts föreställningar i somras.
Fria Tidningen

Ökade krav på elefantförbud

Efter Djurrättsalliansens avslöjande att Cirkus Scott har anlitat en ökänd elefantskötare ökar kravet på ett förbud mot elefanter på cirkus. Ett sådant förslag ligger redan på regeringens bord men beredningen dröjer.

Den tyska djurskötaren använder en käpp med en metallhake i ena änden för att få elefanterna att lyda och mannens assistent slår mot deras huvuden med borstar och stavar. Det visar ett videoklipp från en turné med The Great British Circus som djurrättsorganisationen Animal Defenders International har lagt upp på Youtube. Det smygfilmade materialet som är på totalt 80 timmar är taget år 2009 och ledde till att mannen fick sparken. Nu har svenska Cirkus Scott bestämt sig för att anlita samma elefantskötare som syns på filmen. Men i svenska medier och i pressutskick presenteras han med ett annat namn.

Fria Tidningen har försökt nå Cirkus Scott för en kommentar utan att lyckas. Till Svenska dagbladet säger cirkusdirektören Robert Bronett att de ändrat namnet på grund av "ett överseende". När det gäller det filmade materialet är han kritisk men påpekar också att det framför allt är tränarens assistent som står för våldet.

”Det har inget med bra djurhållning att göra och framför allt inget med djurhållningen på Cirkus Scott att göra”.

Rasmus Andersson, talesperson för Djurrättsalliansen, som först upptäckte vem den nya elefanttränaren var, är skeptisk till uttalandet.

– De försöker lägga skulden på assistenten istället men det spelar ingen roll att det är han som slår elefanterna i filmen. Det är skötaren som har huvudansvaret och man kan dessutom se på filmen hur han hugger elefanterna med vassa krokar.

Han menar att det enda rätta är att helt förbjuda djur på cirkus, som bland annat Cypern, Grekland och Bolivia redan har gjort. Men Rasmus Andersson säger att de i första hand skulle acceptera ett förbud mot bara elefanter.

– Elefanter är inte skapta för ett liv på cirkus. De är inte vana att leva i trånga utrymmen och på ständig resa. De har stora sociala behov som de blir berövade och de kan inte bete sig naturligt.

Att det bör vara förbjudet att ha elefanter på cirkus är de inte ensamma om att tycka. Tidigare i somras gick Sveriges veterinärförbund, SVF, ut och krävde att Sverige ska förbjuda elefanter och sjölejon på cirkus. Och ett sådant förslag presenterades redan år 2011 av Eva Eriksson, som utredde en ny djurskyddslag på uppdrag av regeringen. Hennes motivering var att elefanter och sjölejon inte kan utföra sitt naturliga beteende i cirkusmiljö och att visning av djuren innebär stress för dem. Två år har gått men frågan ligger fortfarande under beredning. Landsbygdsminister Eskil Erlandssons pressekreterare kan inte svara på hur länge det kommer att dröja. Ett förbud mot elefanter och sjölejon på cirkus ligger inte främst i agendan.

"Det jag kan säga är att den del av utredningen som väntas komma först som proposition handlar om ett förbud mot tidelag som vi även skickade ut en lagrådsremiss om i juni i år. Men än så länge finns inget datum då vi väntas lägga fram den till riksdagen.", skriver hon i ett mejl till Fria Tidningen.

Rasmus Andersson tycker inte att regeringen tar frågan på allvar.

– Det handlar om lathet som vi ser i många frågor när det gäller djurrätt. Det visar ganska tydligt hur långt vi har kommit när vi med världens starkaste djurskyddslag tillåter elefanter på cirkus, som i många länder redan är förbjudet.

Videoklippet från 2009 hittar du här

Fakta: 

Länder med förbud mot djur på cirkus:

Vilda djur:

Nederländerna

Colombia

Storbritannien (från 2015)

El Salvador

Kroatien (plus regionala totalförbud)

Singapore

Österrike

Costa Rica

Bulgarien

Israel

Slovenien

Peru

Paraguay

Belgien (kommande)

Vildfångade djur:

Estland

Ungern

Polen

Alla djur:

Cypern

Bolivia

Grekland

Bosnien Hercegovina

Brasilien (regionala förbud, inte helt klart nationellt)

Källa: Djurens rätt

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu