• Emil Jensen är aktuell med ny skiva och en omfattande turné.
Fria Tidningen

Gör smått och stort till ett

Emil Jensens nya skiva är både hans mest personliga och mest politiska hittills. På fredag inleder han sin turné i Stockholm med föreställningen I det nya landet. Vi har träffat honom.

– Tidigare har jag delat upp mina låtar och mitt mellansnack tydligt, förklarar Emil Jensen när Fria träffar honom på ett fik på Söder. Låtarna har varit mer som små berättelser och mitt mellansnack har handlat mer om samhälleliga fenomen. Men jag kunde liksom inte hålla mig till mellansnacket, det började leta sig in i texterna.

I det nya landet, som är namnet på både skivan och föreställningen, innehåller två parallella historier.

– En i det nya landet Sverige och världen 2013, ett utåtblickande. Och så ett nytt, eget land som jag befinner mig i efter olika uppbrott och saker som har hänt. Jag märkte i slutprocessen att de parallella spåren knyts ihop någonstans – det kanske inte är så stor stor skillnad mellan det personliga och det globala. Man kan få för sig att det ena är på bekostnad av det andra, men det hänger intimt ihop. Det finns politiska saker i varje liten gest man gör i vardagen. På samma sätt finns det personliga upplevelser i alla globala skeenden.

Emil Jensen ville gärna ha med fler röster än sin egen på skivan och således återfinns Klara Söderberg från First Aid Kit, Familjen och Edda Magnason på plattan. Den sistnämnda medverkar i låten Fått nåt i ögat, en öppet allianskritisk komposition där Emil Jensen försöker förstå hur folk tänkt när de röstat: ”Nåt skit som fastnat i ögat/nånting som hindrar dig att se hur det är”.

En drivkraft har alltid varit att utveckla det som på något sätt känns angeläget för honom själv.

– Det handlar också om att inte undvika att prata om vissa saker utan försöka vända på begrepp och normer. Men också, till exempel stod jag inför en turné när jag hade tänkt prata mycket om hållbar utveckling, både socialt och miljömässigt, men precis innan dog min syrra. Då var det det enda jag tänkte på, jag kunde inte stå och prata om hållbar utveckling. Så då blev det att jag hittade något sätt att försöka skriva och prata om det.

Emil Jensen har valt att benämna sina liveframträdanden föreställning. Han tycker att det bättre beskriver innehållet.

– Mina konserter är alltid mer än att jag spelar mina låtar och säger tack så mycket. Jag har förstått att det varit svårt för människor att definiera vad jag gör live. Jag har alltid bara sett det som att jag spelar en låt, sen snackar jag, sen spelar jag en låt. Men upplevelsen hos folk är att det är något annat som pågår. Så föreställning kanske är ett mer rättvisande ord, eftersom det är både monologer och poesi och ståuppkomik mellan låtarna. Och det är två akter med paus, bara en sån sak.

Är mellansnacket förberett eller kommer det spontant?

– Jag brukar vilja ha ett manus och en regi, sedan kan det ändras under en turnés gång. För jag tänker, jag har verkligen tillgång till ordet och en mikrofon, då är det väldigt synd att bara slumpa bort den chansen och det nästan lilla ansvaret som det medför. Så jag förbereder mig noga. Sen håller jag mig inte alltid till planen i slutet.

Det politiska engagemanget väcktes hos Emil Jensen någon gång i högstadiet. Apartheidregimen i Sydafrika drog sin sista suck. Att se hur ett förtryckande system faktiskt slopades ingav hopp.

– Att direkt kunna se att saker kan förändras till det bättre tror jag har följt med mig under åren, även när jag har engagerat mig i till exempel små anarkistiska aktionsgrupper. Att jobba på det sättet och ha den vetskapen att saker kan fixa sig. Eller det kan inte fixa sig, men vi kan fixa det.

Ser du någon sådan potential hos din egen musik och det du gör?

– När jag tänker på hur musik har påverkat mig så är det egentligen mer att det har funkat som en låtsaskompis, en låtsasvärld att fly till när det inte känns bra i denna. Musik har något tröstande och energigivande och den kraften tror jag mycket på. Däremot tror jag att det är svårt att i musik, vad ska man säga, transportera en tanke eller åsikt på det sättet, det är inte alltid det tar fäste. Man kan bli lite för strategisk när man försöker nå ut till så många som möjligt. När det gäller musik är kanske det viktigaste att nå fram till någon, det är bara då det kan hända något egentligen. Det går inte att tvinga på människor engagemang.

Jag upplever din musik som ganska vemodig. Är det något medvetet?

– Det är väl antagligen det tonspråk jag har i mig. Och som kontrast till det försöker jag hitta vridningar i texterna, där finns det något som jobbar mot det melankoliska.

Fakta: 

Emil Jensen

• I det nya landet är Emil Jensens femte fullängdsalbum. Han spelar nästan alla instrument på skivan själv. Har även gett ut flera ep:s samt ljudböcker. Han skriver också krönikor i ETC och gör radioprogram i P1.

• Bor i Stockholm och Malmö. ”Jag gillar att röra mig mellan Stockholm och Malmö-Köpenhamnsregionen, det är så himla olika städer.”

• Inleder sin höstturné på Södra teatern i Stockholm den 11 oktober. Turnén innefattar ett 30-tal framträdanden i landet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu