LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Kultur
Signhild Hortberg

  • ? Trots att jag fyllt 60 känner jag mig ung i sinnet och nyfiken på skapandets möjligheter, säger konstnären Berit Gabrielsson.
Läsarnas Fria

Möte med en mångsidig konstnär

Utställningen Förvandlingar & flöden öppnade med en vernissage på biblioteket i Öjebyn strax utanför Piteå lördagen den 3 oktober. I anslutning till detta fick jag en pratstund med den utställande konstnären Berit Gabrielsson.

Berit Gabrielsson är född 1948 i Haparanda och arbetar sedan mer än 40 år tillbaka som bildkonstnär och poet. Efter hennes tidigare utställning Inside out gav hon ut ett dikthäfte med samma namn.

Berit arbetar intuitivt med skapandet. Hon använder sig av blandteknik, akryl, tusch, blyerts och fotograferar dessutom. Nyheter i den nya utställningen är att hon har använt ett ännu mer mixat material än tidigare, och även ett par ?konstnärligt oskarpa digitalfoton?. I skapandet har hon gått upp lite i formatet.

? Nu tar jag ut svängarna mer, säger Berit, som även tycker om enkelheten i blyerts och att dra linjer i verken, vilket visar att allt hör ihop på ett mystiskt och underbart sätt.

Berit säger att hon absolut har ett budskap i det hon skapar. Hon menar också att hur hon tänker och lever är ett budskap i sig. Livet visar ständigt sin storhet och bjuder på utvecklande möjligheter.

? Det finns en rörelse och pågående inre flöden hela tiden, säger hon. Hon tilltalas av tanken och symboliken hos röda trådar och har i utställningen med ett antal bilder där just de röda trådarna förekommer.

Under de gångna åren har Berit utvecklat nya former för sitt skapande. Hon ser sig som en förbisedd konstnär satt inom parentes, och hoppas att hon genom sin utställning ska bli sedd och respekterad av flera än sig själv. Hon önskar att hennes verk ska beröra och vill lyfta fram livets storhet även i det lilla.

? Trots att jag är 60 år känner jag mig ung i sinnet och är fortsatt nyfiken på skapandets möjligheter. Hela livet har jag brunnit för skapandet och kommer att göra så till sista andetaget. Att värna om de konstnärliga anlagen har alltid varit A och O för mig. Redan nu planerar jag en ny utställning och vill även ge tid till skrivandet, som också betyder mycket för mig.

Vi får önska Berit lycka till med sitt fortsatta skapande!

 

Titta gärna på Berits bilder på henens hemsida: www.beritgabrielsson.se

Besök även http://dropparochgnistor.beritgabrielsson.se, där hon presenterar sig själv, sin konst och sitt författarskap.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Från hjälpklass till mästerskap

Bengt Åberg var pojken som hade det svårt i skolan, fick knega på i de sämsta av jobb, vara glad om han ens fick ett arbete. Men Bengt skulle ta revansch. Så småningom vann han en position som en av Norrlands mera framstående målare. Stig Åke Stålnacke tecknar ett varmt porträtt av en sällsam konstnär och hans måleri.

Läsarnas Fria

Sentida sånger om omsorg

Jag har börjat inse – eller upptäcka – att mångt som är viktigt kommer sent till mig. Jag menar, jag fattar först när andra redan vet vad saker och ting handlar om.

Läsarnas Fria

Mångsidiga Anna månadens skald

Anna Nygren från Kimstad har utsetts till november månads skald av förlaget Alida bok. Den vinnande dikten, kallad Glittrigt presentpapper, tolkar livströtthet med bitter ironi. Dikten är fylld av höstmelankoli, men också av humor.

Läsarnas Fria

Nerkokat destillat av rootsmusik

Vår återkommande musikskribent Bengt O Tedeborg är tillbaka med nya recensioner av countryskivor och även utgivningar inom angränsande musikgenrer. Han finner blues, rock och jazz där varje ton är vägd på guldvåg.

Läsarnas Fria

© 2023 Fria.Nu