LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Krönika
byprofeten

Läsarnas Fria

Krönika: Dags för rönnbärsvinet!

Idag flockades sidensvansarna i gårdsrönnen. Under flera dagar har de flugit mellan rönnarna i området. Också de förbereder sig för vintern. Mycket rönnbär innebär kall vinter, sägs det. Vi får väl se om rönnbären lyckas mota bort klimatkrisen?

Under hösten har jag plockat många slags bär och samlar ihop recept.
Ett av de recept jag inte hittat i mina böcker, fann vi en gång i Norrbottens-Kuriren. Jag har skrivit om det i min tidskrift krattan nr 8/1995, ett nummer som dock inte finns utlagt på internet. Artikeln återger jag nedan:

Söndagen den 8 oktober 1995

Idag plockade jag rönnbär, vid gamla järnvägsbron, den som nu är gång och cykelbro. Korgen fylldes snabbt medan jag hörde människor passera förbi, kommenderandes att rönnarna var vackra, varvid jag kände mig som en vandal där jag stod med ena handen i ett stadigt grepp om en klase bär och saxen i den andra färdig att klippa till. Men jag förhärdade mig och fortsatte mitt värv.
   Jag hoppade högt och höll på att tappa fotfästet när en fågel landade på vattnet nedanför slänten där jag stod. Hur något så litet kunde föra ett sådant oljud var rätt svårt att förstå.
   När korgen var full tog jag den och satte mig vid staketet och repade av så mycket bär jag kunde, medan ännu fler människor passerade och säkert undrade vad jag sysslade med. Händerna blev svarta av sot. Bilavgaser, förståss. När det sjunkit undan i korgen plockade jag ännu mer bär, till slut var den åter full och jag gick därifrån kånkandes på den nu ordentligt tunga korgen.
   Vad skulle jag nu göra med rönnbären? Gelé, nej vin. Rönnbärsvin, ganska söt men mycket god, men ändå inget som skall bälgas. Sötheten gör att man med fördel kan servera den som likör! Här nedan får du del av ett recept som nog varit publicerat i Krattan tidigare. Men jag rekommenderar att du sköljer bären noga innan du sätter igång. Bilavgaser har jag hört ska vara skadligt vid förtäring.

Rönnbärsvin

2 liter frostbitna rönnbär
2 kilo strösocker
1 kilo farinsocker
2 paket eller 500 gran russin och
2 skivade citroner
blandas i en lämplig hink.
5 liter kokande vatten hälls över.

När brygden kallnat tillsätt 50 gram jäst. Blandningen rörs om morgon och kväll i fyra dagar. Sila. Låt därefter det hela stå i ytterligare 7 dagar, innan det hälls på buteljer. Ju längre vinet får stå, desto godare blir det. För att få bort bottensatsen silar du det flera gånger. Det räcker till 8 st 75 cl-flaskor.

Så långt receptet och processen 1995. De flaskorna har jag lagrat på ett hemligt ställe.

En del av de bär jag nu gjort vin av plockade vi i oktober 1998 på Miljöpartiets gård i Luleå. Vi hade med oss våra två små pojkar, varav den äldste kunde gå. Bären blev liggande i frysen tills nu, men etiketterna som jag gjorde på datorn har jag kvar.

Av årets skörd har jag ännu inte gjort något. Jag har sparat bären i ”utbildningssyfte” för att lära ut konsten, trots att jag själv i stort sett är nykterist.

Bror Kajsajuntti
 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Krönika: Berättelser för livet

Den 20 mars firas Internationella Berättardagen på många håll i landet med berättarkaféer och liknande. Det muntliga berättandet har blivit en brisvara i vårt samhälle, där inte ens livserfarenheten längre räknas som merit.

Läsarnas Fria

Krönika: Ett oväntat besök

Igelkotten tycks öka i antal i Sverige. Med sina minst 38 miljoner år hisnande långa anor är det jordens äldsta nu fortlevande däggdjur.

Läsarnas Fria

Krönika: Storytelling

Även företagen har börjat prata om Storytelling "för att ge personlighet åt företaget och befolka varumärket med riktiga människor och riktiga händelser.”
Men varför vill inte arbetsgivarna äve ha in riktiga människor och ge oss arbete?

Läsarnas Fria

© 2024 Fria.Nu