• – Nu skickas jag från det land som jag kom till för att få trygghet, säger Thaer Aljelani, som just nu är inlåst på Migrationsverkets förvar.
Göteborgs Fria

Homosexuell man utvisas till Jordanien

Thaer Aljelani flydde från ett ungdomshem i Jordanien efter att ha blivit ertappad som homosexuell och därefter brutalt misshandlad av pojkvännens inflytelserika familj. Men svenska myndigheter vill nu tvångsutvisa honom.

I besöksrummet på Migrationsverkets förvar i Kållered går det inte att se ut genom det vitdimmade glaset. Det här är sista anhalten innan en utvisning.

– Det var ett mirakel att jag kunde lämna Jordanien, jag kan bara inte fatta att jag ska åka tillbaka, säger Thaer Aljelani, snart 24 år.

Eftersom Thaers föräldrar dog tidigt växte han upp på ett barnhem och senare på ett ungdomshem i huvudstaden Amman. På ungdomshemmet mötte han kärleken.

– Det var en kille som också bott på det första barnhemmet. Vi blev kära i varandra och inledde en sexuell relation.

I Jordanien är homosexualitet inte förbjudet, men inte heller accepterat. Polisrazzior och hedersmord förekommer.

 – Flera rapporter från Jordanien visar att rättsväsendet inte skyddar personer som är utsatta för hedersvåld. Rapporterna handlar främst om kvinnor men rättslösheten gäller i allra högsta grad även hbt-personer, säger Ylva Gellerstedt, kurator hos RFSL i Göteborg.

En dag upptäckte en lärare Thaers och killens relation och informerade avdelningsföreståndaren.

– Det blev en stor grej på hemmet. Killens farbror kom dit och sa att han skulle döda mig eftersom jag befläckat deras heder.  

Farbrodern var inte vem som helst, utan en känd klanledare och shejk med stort inflytande i det jordanska samhället. Han misshandlade Thaer med ett rep medan föreståndaren och läraren såg på, rädda att farbrodern skulle utsätta hemmet för repressalier, tror Thaer.

– Ingen vågar försvara en ”syndare”.

Efter det träffade Thaer aldrig sin pojkvän mer. Pojkvännens farbror och personalen uppmanade Thaer att lämna hemmet, men han vågade inte.

– Inne på hemmet kunde han inte döda mig för det skulle väcka för stor uppståndelse, men om jag gick ut kunde han skjuta mig direkt.

Farbrodern såg då till att Thaer satt fastbunden i föreståndarens rum. Där satt han i två månaders tid, medan farbrodern och hans två vuxna söner kom förbi då och då, beväpnade med pistoler, och hotade, piskade och slog Thaer. För att få ut honom från hemmet försökte farbrodern och sönerna tvinga Thaer att kriga mot ”Shiitiska halvmånen”. Personalen gick till slut med på det. Thaer hade ingenting att säga till om.

Men läraren som ertappat kärleksparet blev räddningen. En natt lossade läraren repet och tog med Thaer ut till en bil som väntade. Där satt lärarens kompis som hjälpte Thaer att fly till Europa.

Den 27 april 2011 lämnade flyktingsmugglare av Thaer i Sverige, ett land han aldrig hört talas om.

– Jag var helt förstörd efter misshandeln, både psykiskt och fysiskt, men ansökte om asyl.

Till Migrationsverkets handläggare vågade han inte berätta att han flytt eftersom han är homosexuell förrän han fått garantier om ”trygghet”. I efterhand förstod Thaer att handläggaren trodde att han ville bli garanterad asyl, och att det var därför som handläggaren sa nej. Men Thaer menade att han ville garanteras att inte bli misshandlad eller fördömd om han berättade. Därför saknas information om Thaers sexuella läggning i asylansökan.

Både Migrationsverket och Migrationsdomstolen bedömde Thaers berättelse som vag och gav honom avslag. Men genom internet fick Thaer kontakt med hbt-organisationen RFSL och berättade sin historia.

Organisationens jurist hjälpte Thaer att ansöka om att utvisningen stoppas på grund av risken för förföljelse. Migrationsverket avslog dock även den ansökan, med hänvisning till att homosexualitet inte är straffbart i Jordanien.

Ylva Gellerstedt är kritisk till Migrationsverkets bedömning.

– De verkar ha missbedömt hela situationen. Migrationsverket motiverar sitt avslag med att homosexualitet inte är olagligt men de har inte tagit hänsyn till hotbilden utifrån hedersnormer. Att han har varit rädd att berätta saker gör också att de bedömer honom som icke trovärdig – men det handlar ju om förtroende.

Sedan ungefär ett år tillbaka har Thaer kontinuerlig samtalstid hos Ylva Gellerstedt.

– Under året har han blivit mer psykiskt nedbruten och uppgiven när det blivit avslag på avslag. Han är allt mer suicid-benägen och vet inte vart han ska ta vägen längre.

I mitten juni placerades han i förvaret.

Vad tror du händer om du återvänder till Jordanien?

– Om jag har tur kan jag lämna flygplatsen – farbrodern har kontakter inom polisen så de kan ta mig direkt, säger Thaer, som har fått indikationer på att han är listad som eftersökt hos gränskontrollerna.

 – Annars kan de ta mig när som helst på gatan. Jordanien är inte så stort och den här klanen har mycket makt. De tycker att deras heder är förstörd och måste upprättas. Ingen skulle skydda eller hjälpa en sådan som mig. Jag kommer att leva under konstant rädsla och försöka gömma mig eller ta mitt liv.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Khadidje, 73 år och dement, kan utvisas

Bortom statistiken

Khadidje, som är 73 år och dement, flydde krigets Syrien till sin dotter i Sverige. Men på grund av en felaktig stämpel vill Migrationsverket nu utvisa henne till Italien – där hon aldrig har varit.

Göteborgs Fria

”Migrationsverket, ge mig en andra chans”

Bortom statistiken

Ahmad flydde Afghanistan efter en våldsam familjekonflikt och av rädsla för talibanerna. Han har konverterat till kristendomen och lever nu gömd i Sverige. Nu sätter han sitt hopp till att Migrationsverket ska ompröva hans fall.

Göteborgs Fria

Barnfamilj riskerar utvisning till Iran

Bortom statistiken

Efter att Magid Manzouri och Mahshid Houshmast deltagit i protesterna mot regimen i Iran 2009 fick Magid ett fängelsehot. Men Migrationsverket tror inte på parets historia och vill utvisa dem och deras två barn till Iran. Men att återvända är inget alternativ för familjen.

Göteborgs Fria

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu