Göteborgs Fria

”Migrationsverket, ge mig en andra chans”

Ahmad flydde Afghanistan efter en våldsam familjekonflikt och av rädsla för talibanerna. Han har konverterat till kristendomen och lever nu gömd i Sverige. Nu sätter han sitt hopp till att Migrationsverket ska ompröva hans fall.

– Jag är rädd hela tiden när jag åker buss, att polisen ska ta mig.

Ahmad fyller snart 33 år och lever gömd sedan juni förra året. Hans ärende är överlämnat till polisen för utvisning. Tack vare frivilliga från kyrkan har han fått hjälp med mat och kläder. Han vågar inte söka ett jobb, och säger att det enda han gör är att gå till kyrkan och att sitta hemma och tänka. Ahmad berättar att han valde att kontakta GFT i förhoppning att någon asylorganisation ska läsa och hjälpa honom att göra en överklagan till Migrationsverket.

– Det känns som att Migrationsverket har missförstått mig. Jag hoppas att Migrationsverket ska ge mig en andra chans.

Ahmad kommer från orten Jamal, i provinsen Ghazni i Afghanistan. Det var en familjekonflikt, där talibanerna var inblandade, som fick Ahmed att fly landet.

Det var för drygt två år sedan som hans pappas familj hamnade i konflikt med Ahmads farbrors familj, gällande delning av mark. Farbroderns familj, som samarbetade med talibanerna, försökte ta marken ifrån pappan och konflikten blev våldsam. När Ahmad vid ett tillfälle försökte skydda sin familj genom att försvara sig mot sin kusin med en sten, råkade han träffa kusinen hårt.

Ahmad befarade att farbrodern skulle hämnas och gömde sig därför på ett annat ställe.

– En släkting tog kontakt med mig och berätta att kusinen hade dött. Jag ville verkligen inte döda honom, jag försökte försvara mig. Det var ett misstag.

Släktingen berättade också att talibanerna hade mördat Ahmads pappa och hans fru och sa därför åt Ahmad att inte komma tillbaka.

– Min farbror samarbetade både med krigsherrar och med talibaner, i Afghanistan är situationen så att den som har makt kan göra vad de vill.

Ahmad flydde därefter till Iran, men eftersom situationen är svår för afghanska flyktingar i landet tog sig Ahmad via Grekland till Sverige.

I Grekland skulle hans liv komma att förändras.

– Jag träffade kristna där, generösa människor, som fick mina tankar att förändras.

Sommaren år 2011 sökte Ahmad asyl i Sverige. Men han berättade inte för Migrationsverket att han blivit kristen.

– Jag ville inte att Migrationsverket skulle tycka att jag utnyttjade religionen.

Till en början var livet i Sverige väldigt ensamt.

– Jag kände ingen i Göteborg, men genom kyrkan i Bergsjön kom jag i kontakt med andra kristna. Året därpå, år 2012, döptes han.

– Jag hatade mitt gamla liv och allt som hänt i Afghanistan, jag ville glömma allt. När jag fick ett nytt, kristet liv kände jag mig fri.

Men sedan kom avslaget på asylansökan.

Migrationsverket menar att Ahmad inte kan bevisa att det finns någon hotbild mot honom. Att hans farbrors släktingar dödat hans pappa och hans fru på grund av att Ahmad dödade sin kusin menar Migrationsverket enbart är ”spekulationer från hans sida”. Enligt Migrationsverket går det inte att bevisa att farbrodern eller släktingarna ”skulle ha ett konkret och personligt intresse av honom vid ett återvändande”.

Migrationsverket skriver dock att det inte är möjligt att utvisa Ahmad till hans hemprovins Ghazni, eftersom det råder väpnad konflikt där. Därefter skriver myndigheten att Ahmad, trots att han saknar ett socialt nätverk utanför Ghazni, ska utvisas till något annat område i Afghanistan.

Men för Ahmad är det inget alternativ.

– Jag kommer från Afghanistan och känner till läget, att hämnd är vanligt. Min släkt kommer kanske inte att hitta mig med en gång, men till slut kommer de att hitta mig. Jag kommer tvingas gömma mig både därför och för att jag är kristen.

Enligt svenska utrikesdepartementets rapport Mänskliga rättigheter i Afghanistan 2010 anses konvertiter ha begått ett brott som ska skraffas med döden, även om ”de fåtaliga konvertiterna ofta benådas av presidenten och sedan utvisas”, enligt utrikesdepartementet.

Ahmad berättade aldrig för Migrationsverket att han konverterat, men däremot tog han upp det i migrationsdomstolen. Men även där fick han avslag.

– Man kan inte jämföra situationen i Afghanistan och Sverige. Migrationsverket säger ”du kan bo någon annanstans” och att jag som är ung kan få ett jobb, men det fungerar inte så. Afghanistan är helt laglöst och jag har inte flytt för att få ett jobb utan för att söka skydd. Att leva gömd här i Sverige är svårt, men att leva i Afghanistan vore ännu värre.

Fakta: 

Bortom statistiken

Regeringen uppmanar polisen att utvisa fler som har fått nej till asyl i Sverige. Förra året fick 12 991 personer avslag. Varje siffra i statistiken handlar om en människa. I GFT får du under året höra livshistorierna bortom statistiken.

Detta är del 3 i serien. Läs tidigare delar:

Barnfamilj riskerar utvisning till Iran

Rosaria, 7 år, utvisas till Iran – utan iranskt medborgarskap

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Khadidje, 73 år och dement, kan utvisas

Bortom statistiken

Khadidje, som är 73 år och dement, flydde krigets Syrien till sin dotter i Sverige. Men på grund av en felaktig stämpel vill Migrationsverket nu utvisa henne till Italien – där hon aldrig har varit.

Göteborgs Fria

Barnfamilj riskerar utvisning till Iran

Bortom statistiken

Efter att Magid Manzouri och Mahshid Houshmast deltagit i protesterna mot regimen i Iran 2009 fick Magid ett fängelsehot. Men Migrationsverket tror inte på parets historia och vill utvisa dem och deras två barn till Iran. Men att återvända är inget alternativ för familjen.

Göteborgs Fria

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu