Västerbotten röstar om sjukvårdens framtid | Fria.Nu
  • Doroteaupproret är frustrerade över landstingspolitikernas beslut att ändra i formuleringen på valsedlarna så att endast Doroteas sjukstuga och Åseles ambulans berörs av folkomröstningen.
  • Simone Granberg.
Fria Tidningen

Västerbotten röstar om sjukvårdens framtid

Den 8 september genomförs folkomröstningen om den nedlagda sjukvården i Västerbottens län. Men Doroteaupproret är frustrerade över hur frågan har hanterats av landstingspolitiker.

I ett försök att få till stånd en folkomröstning om neddragningarna inom sjukvården i länet startade delar av Doroteaupproret Folkinitiativet för ett levande Västerbotten. Målet var en ny förordning om större satsningar på sjukvården i länet. Bland annat ville man återinföra primärvårdsjouren och de avvecklade vårdplatserna på sjukstugan i Dorotea samt återställa ambulansen till Åsele. Under sommaren och hösten 2012 lyckades de samla in 24 801 namnunderskrifter runt om i Västerbotten. Namninsamlingen sågs som en stor seger för aktivisterna i Doroteaupproret. Särskilt med tanke på att Dorotea kommun har mindre än 2 800 invånare och Åsele lite under 3 000.

Men segeryran har blandats med frustration och besvikelse efter landstingspolitikernas beslut att ändra om i formuleringen på valsedlarna. Nu berörs endast Doroteas sjukstuga och Åseles ambulans av folkomröstningen.

– Vi har alltid kämpat för hela Västerbottens sjukvård, säger Simone Granberg, en av initiativtagarna till Folkinitiativet.

Hon menar att politikerna försöker spela ut kommunerna mot varandra.

– Hur många kommer att rösta om det bara gäller Dorotea och Åsele och alla andra kommer få betala?

Valformuleringen har överklagats till förvaltningsrätten. Folkomröstningen ska genomföras den 8 september i år.

Men misstänksamheten mot landstingspolitikerna är stor bland Doroteaupprorets aktivister. Tidpunkten för valet har lagts samtidigt som första veckan av älgjakten.

– Alla som känner Västerbotten vet att älgjakten är helig, det finns industrier och företag som går på halvfart. Hur ska vi få 50 procent av befolkningen att rösta?

Annons

Rekommenderade artiklar

Sjukstugeockupation sprider sig till Åsele

Doroteaupproret

Ockupationen av Doroteas sjukstuga har pågått sedan i slutet av januari. Nu har även Åseleborna tröttnat på landstingets nedskärningar och inleder Västerbottens andra sjukstugeockupation.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu