Doroteaupproret | Fria.Nu

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

Kommunen sa ja till vårdplatser

Doroteaupproret

Kommunstyrelsen i Dorotea har beslutat att säga ja till att kommunen själv ska hålla med två akutvårdplatser på kommunens särskilda boende Bergvattengården istället för att fortsätta driva kravet om att få tillbaka de fyra platserna på Doroteas sjukstuga som drogs in i februari.

Fria Tidningen

Nya protester i Dorotea

Doroteaupproret

Nu stormar det återigen i Dorotea. Det ansvariga kommunalrådet Greger Lindqvist har ensam tagit ett inriktningsbeslut om att acceptera landstingets förslag om två vårdplatser på kommunens ålderdomshem. Det går stick i stäv mot Doroteaupprorets krav och en tidigare överenskommelse i fullmäktige.

Fria Tidningen

Sjukstugeockupation sprider sig till Åsele

Doroteaupproret

Ockupationen av Doroteas sjukstuga har pågått sedan i slutet av januari. Nu har även Åseleborna tröttnat på landstingets nedskärningar och inleder Västerbottens andra sjukstugeockupation.

Fria Tidningen

Doroteas politiker stödjer ockupanterna

Doroteaupproret

Det har gått lite mer än två veckor sedan sjukstugan i Dorotea ockuperades. Enligt Inger Henricson är engagemanget lika stort som tidigare – om inte större – och hoppet om att de ska få igenom sitt krav på att återinföra akutvårdplatserna lever kvar. I onsdags enades samtliga partier i Dorotea om att de stödjer kravet.

Fria Tidningen

Åsele-bor kräver svar om indragen ambulans

Doroteaupproret

Hallå där Susann Jost, aktiv inom aktionsgruppen Rädda Åsele ambulans, som på tisdag demonstrerar mot Västerbottens läns landstings beslut att lägga ner Åsele kommuns ambulansstation och ersätta den med en så kallad akutbil – en vanlig personbil som är bemannad med en sjuksköterska och en undersköterska. Beslutet trädde i kraft förra onsdagen.

Fria Tidningen

Sidor

© 2020 Fria.Nu