Sjukstugeockupation sprider sig till Åsele | Fria.Nu
Fria Tidningen

Sjukstugeockupation sprider sig till Åsele

Ockupationen av Doroteas sjukstuga har pågått sedan i slutet av januari. Nu har även Åseleborna tröttnat på landstingets nedskärningar och inleder Västerbottens andra sjukstugeockupation.

Efter beslut från Västerbottens läns landsting har stora besparingar gjorts på sjukvården i Västerbotten. 150 miljoner kronor behöver sparas in under året, och ambulansen i Åsele är en av de sjukvårdsresurser som har dragits in. På måndagsmorgonen ockuperade sex ortsbor sjukstugan i Åsele. Desiree Arnqvist är en av de som startat upp Åseles aktionsgrupp. Hon hoppas att ockupationen ska pressa landstingspolitikerna till att riva upp beslutet.

– Vi ockuperar för att få tillbaka akutsjukvården till inlandet och framför allt för att få tillbaka ambulansen till Åsele, säger Desiree Arnqvist, på måndagseftermiddagen.

Åseles aktionsgrupp bildades över Facebook efter att flera ortsbor oroat sig för de förlängda väntetiderna på akutsjukvård.

– I nuläget tar det 30 minuter innan ambulansen i Dorotea anländer, säger Desiree Arnqvist.

En annan Åselebo som gått med i aktionsgruppen är Anneli Matsson. Hon har fyra barn varav två har astma och en har epilepsi.

– Skulle ett av mina barn få ett gravt astmaanfall så är jag orolig över om akutbilen har resurser nog att ta hand om detta.

Akutbilen har inte befogenhet att ta med några patienter. Istället ska personalen i akutbilen förbereda patienterna för avfärd med ambulans – något som kommer att ta åtminstone en halvtimme.

På Doroteas aktionsgrupp är man positiv till Åselebornas initiativ.

– Vi måste bli fler om politikerna ska fatta. Det här problemet drabbar ju hela länet, säger Simone Granberg, en av ockupanterna i Dorotea.

Hon påpekar att situationen i Åsele även påverkar Dorotea då det blir svårare för Doroteaborna att få snabb vård om ambulansen är på utryckning i Åsele.

Peter Olofsson, landstingsfullmäktige i Västerbotten, vill i nuläget inte riva upp beslutet om indragen ambulans i Åsele.

– Först måste vi utvärdera om den nya lösningen fungerar. Det är inte ens en månad som det varit i drift, säger han.

Och aktionsgruppen förbereder sig för en långvarig ockupation.

– Vi kommer inte att lämna sjukstugan förrän ambulansen kommer tillbaka, säger Desiree Arnqvist.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu