Fria Tidningen

EU-regler kan hindra förbud mot stråförkortningsmedel

Stråförkortningsmedel som används på spannmål är omdiskuterat. Spannmålsprover visar sig innehålla för höga resthalter av medlen. Nu pågår en diskussion inom regeringen om att införa ett förbud. Men EU:s konkurrensregler kan sätta stopp för det.

I rapporten från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, analyseras prover av spannmål för första gången. Resultaten visar olagligt höga restvärden, framför allt av stråförkortningsmedlet Chlormequat. Medlet används på spannmål, främst havre, och begränsar tillväxten av strået för att det inte ska böja sig och därmed ge mindre skörd.

Chlormequat misstänks bland annat störa reproduktionen hos både djur och människor. Stråförkortningsmedel var tidigare förbjudna i Sverige. Men i och med EU:s konkurrens- och likabehandlingsregler finns det sedan år 2000 två tillåtna stråförkortningsmedel i Sverige i dag och de används på råg.

Nu pågår en debatt mellan landsbygdsdepartementet och miljödepartementet om ett generellt förbud mot stråförkortningsmedlen. Landsbygdsdepartementet menar att Sverige inte bör ha några handelshinder. De svenska lantbrukarna ska få konkurrera på lika villkor med lantbrukare i resten av EU. Miljödepartementet å sin sida tycker inte att svenska konsumenter ska behöva utsättas för de farliga ämnena.

Peter Bergkvist från Kemikalieinspektionen tror inte att ett förbud kommer att införas.

– Det ser inte ljust ut för att få till ett förbud, säger han.

Jordbruksverket har på uppdrag av regeringen gjort en konsekvensutredning av ett förbud. Den visar att kostnaderna för att behålla restriktionerna för stråförkortningsmedlen kommer att bli stora. Konkurrensvillkoren för svenska lantbrukare är också en tungt vägande faktor för hur resultatet blir, menar Peter Bergkvist. I och med att Sverige varit självförsörjande på spannmål har vi tidigare sluppit de giftiga medlen.

– Nu riskerar vi att få in ökade resthalter i landet, säger han.

Fakta: 

<h2>Läs också: <a href="http://www.fria.nu/artikel/97130">Allt fler livsmedel innehåller kemikalier </a></h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Allt fler livsmedel innehåller kemikalier

Vår mat innehåller allt mer rester från bekämpningsmedel. Vindruvor, jordgubbar och spannmål är några av de giftigaste och mest kemikalietäta livsmedlen. Det visar en ny rapport från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA.

Fria Tidningen

Hönsen med hyresavtal flyttar in i villakvarteren

Nu ska svenskarna ha höns i trädgården. Den senaste självförsörjningstrenden sprider sig från England och vill man inte ha höns hela året går de också att hyra bara över sommaren. Att ha höns är förstås lite jobb varje dag, men de äter upp dina matrester och hjälper gärna till och äter snigelägg i trädgården.

Landets Fria

Ny studie visar att kvinnor beskrivs som offer

Feministiska perspektiv och förklaringar saknas oftast i texter om socialt arbete. Istället skildras kvinnor som offer för våld och som mödrar, enligt en ny svensk masteruppsats.

– Jag blev förvånad över att kvinnor, speciellt inom socialt arbete, fortfarande beskrivs på det här sättet, säger Jennie Bergius, som skrivit uppsatsen.

Landets Fria

Ambulans önskas till Syrienprojekt

Endast 330 mil från Karlstad pågår ett krig. Nu har en insamling inletts för att hjälpa det syriska folket med medicinska resurser. Bland annat önskas en ambulans och sjukhusmaterial.

– Behovet där nere är hur stort som helst. Flera miljoner människor är på flykt, säger kommunalrådet Niklas Wikström (Fp).

Landets Fria

Miljöpartiet bjuder in regeringen till samtal

Efter hoten om att dra sig ur den migrationspolitiska överenskommelsen bjuder nu Miljöpartiet in alla regeringspartierna till diskussion. Om de inte får igenom en ändring av innebörden i begreppet ”synnerligen ömmande omständigheter” rivs samarbetet upp.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu